wtorek, 8 maja 2018

Surówka z czerwonej kapusty a'la Coleslaw


Jedna z moich ulubionych surówek - prosta i szybka. Podobno jej historia sięga aż starożytnych Rzymian. Ja ją robię w wersji podstawowej z drobno poszatkowaną kapustą - taka mi najbardziej smakuje, aczkolwiek różne źródła podają wielorakie sposoby jej przygotowania, zależne od gustów. Bardzo polecam!



Składniki:

  • 1/4 główki małej czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • troszkę cukru

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować wg upodobań. Ja najpierw szatkuję na tarczy, później w malakserze tnę ostrzem na drobno. Wsypać do miski, posolić aby kapusta zmiękła. Jeśli posolona kapusta puści sok, odlać. Zetrzeć marchewkę oraz cebulę (ja wolę startą, ale można też pokroić w drobną kostkę), dodać do kapusty, przemieszać. Dodać majonez oraz przyprawy do smaku. Najlepiej smakuje schłodzona.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. Ale pyszności, czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy komentarz :) Dziękuję ! Więcej czeka tylko na wolny czas :)

      Usuń
  2. To mój tylko się dodał jako anonim :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena