środa, 4 marca 2015

Śledzie po kaszubsku, z rodzynkami.


To są jedyne śledzie jakie jem - inne jak na razie mi nie smakują. U mnie w domu zawsze śledzie były tylko w occie albo w oleju. Natomiast te są takie jak lubię, słodko - ostre, nawet zapach nie jest tak mocno wyczuwalny. W wersji oryginalnej ze śledzi powinniśmy zrobić roladki z farszem - ja idę na łatwiznę. Śledzie kroję na kawałki, takie na jeden gryz i mieszam z zalewą. Jeśli lubicie śledzie - polecam.
Przepis pochodzi z książeczki "Pani domu poleca - Boże Narodzenie" (nr 1, 76/2009)



Składniki:

  • 0,5 kg płatów śledziowych a'la matias
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 
  • 0,5 łyżeczki papryki w proszku (ostra lub słodka)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 cebula
  • olej

Składniki na zalewę:

  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szkl wody
  • 0,5 łyżki cukru
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Przygotować zalewę - wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Ostudzić.

Śledzie opłukać i pokroić. Ja kroiłam w kawałki takie na jeden gryz. Oryginalnie: śledzie przekroić wzdłuż, w taki sposób aby powstały dwa cienkie płaty.

Filety przełożyć do miski i zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na kilka godzin. Gdy zbieleją wyjąć z zalewy, odsączyć i oprószyć pieprzem oraz papryką w proszku.

Cebulę pokroić w półplasterki lub w kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do tego koncentrat pomidorowy oraz rodzynki. Dolać odrobinę wody i poddusić około 5 - 6 minut mieszając. Wymieszać ze śledziami, zamknąć w szczelnym pojemniku aby smaki się przegryzły, można na wierzch polać odrobinkę oleju - ja nie polewam. Schłodzić minimum 3 godziny.

Jeśli śledzie kroiliśmy w filety - na każdy filet nałożyć cebulowy farsz i zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką. Ułożyć ciasno w salaterce lub pojemniku. Przechowywać zalane odrobiną oleju.




Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena