sobota, 18 kwietnia 2015

Omlet - na słodko, z patelni


Takie omlety często u nas goszczą podczas niedzielnego śniadania. Wtedy mamy czas bez pośpiechu razem usiąść i zjeść leniwe śniadanie. Omlety są pyszne i bardzo proste, bardziej jak biszkopt. Oczywiście u nas na słodko - oprószone cukrem pudrem z pysznym domowym dżemem. Ten przepis już znacie z omlecików z bitą śmietaną. Może jutro też takie zjecie ? :)


Składniki na jeden omlet:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru (można pominąć jeśli jemy ze słodkimi dodatkami)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

Zasada jest taka: na jedno jajko przypada jedna czubata łyżka mąki.

Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w naczyniu i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. Dodać pojedynczo żółtka, miksując po każdorazowym dodaniu. Na końcu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać, np szpatułką.

Omlety smażyć na dobrze rozgrzanej i naoliwionej patelni (rozpuszczone masło lub olej), na złoto z każdej strony. Najlepiej smażyć na średniej mocy, tak aby się nie przypaliły ale w środku nie były surowe.

Podawać w ulubiony sposób, najlepiej od razu po usmażeniu gdy są ciepłe.

* A to dzieło mojej córci :)


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena