sobota, 11 kwietnia 2015

Rozetki


Przy okazji porządków znalazłam babcine urządzenie do robienia rozetek. Pamiętam jak te ciasteczka robiła moja mama. Zawsze znikały w kilka chwil po przygotowaniu, tym razem też tak było :) Może macie takie cudo? Może zapytajcie mamy lub babcie? Polecam, choć napsuły mi troszkę nerwów. Proporcje ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder, do oprószenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie wszystko zmiksować razem do otrzymania gładkiej masy, troszkę gęstszej niż ciasto naleśnikowe. Ewentualnie dosypać łyżkę lub dwie mąki. Ciasto odstawić do lodówki na godzinę.

W garnku o grubym dnie umieścić olej lub smalec i rozgrzać do temperatury 190oC, ciasteczka będziemy smażyć jak faworki. Urządzenie do smażenia rozetek włożyć do gorącego oleju i porządnie nagrzać. Gorące wkładać do ciasta, uważając aby nie zanurzyć góry foremki. Szybko przenosić do gorącego tłuszczu, ciasteczko od razu powinno zsunąć się do tłuszczu. Smażyć dosłownie chwilkę, do zrumienienia. Wyciągać na talerz z ręczniczkiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Uzbroić się w cierpliwość i smażyć ciasteczka dalej.

Podawać oprószone cukrem pudrem, najlepsze jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena