czwartek, 16 kwietnia 2015

Sos beszamelowy - podstawowy


Niezastąpiony sos w mojej kuchni. Baza służy mi do wielu wariacji na temat tego sosu do różnych dań, począwszy od zapiekanek, na makaronach czy warzywach kończąc. Mój idealny sos to proporcje 1:1:1, czyli na jedną łyżkę masła przypada jedna łyżka mąki i jedna szklanka mleka. Tak mówiła Ania Starmach w swoich programach kulinarnych, a Magda Gessler przestrzegała aby najpierw przesmażyć krótko mąkę na suchej patelni. A ja jeszcze dołożę, żeby mleko wlewać partiami - wtedy nie będzie nierozmieszanych grudek. I tak robię, a sos wychodzi pyszny i aksamitny :)

Składniki:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć łyżkę masła. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko - najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i pogotować około 10 min aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena