środa, 6 maja 2015

Ciasto biszkoptowe z jabłkami


Moja córcia po chorobie musi trzymać lekkostrawną dietę. Najbardziej ubolewa nad tym, że nie może jeść surowych owoców i słodyczy. Żeby choć troszkę osłodzić jej rekonwalescencję postanowiłam upiec coś, co i ona będzie mogła zjeść. Szukałam przepisów na ciasto bez proszku do pieczenia i tłuszczu, na myśl przychodził mi tylko biszkopt. Lecz bałam się, że tradycyjny biszkopt nie udźwignie ciężaru jabłek. I znalazłam u Dorotki przepis na keks biszkoptowy. Pieczony tak jak biszkopt, lecz ma więcej mąki i bakalie. Udał jej się wyśmienicie, bakalie nie spowodowały zakalca a ciasto pomimo braku proszku świetnie wyrosło siłą samych białek. Ja zamiast bakalii dodałam jabłka i ciasto wyszło pyszne, wilgotne i lekkie. Taka klasyka, nic nadzwyczajnego - a jak można się w smaku zatracić. Polecam :)

Składniki:

  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 250 g mąki pszennej 
  • 220 g cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jabłka + mąka do obsypania

Przygotowanie:

Przygotować keksówkę lub inną formę - natłuścić ją masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tradycyjna keksówka 30 cm x 11 cm.

Obrać umyte jabłka, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w grubszą kostkę. Odłożyć na chwilkę.

W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce - kolejną dodawać po rozpuszczeniu poprzedniej. Dodać sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, wymieszać. Następnie dodać żółtka, wszystkie na raz. Zmiksować.

Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką tak aby nie zniszczyć napowietrzonej wcześniej masy.

Uszykowane wcześniej pokrojone jabłka obsypać delikatnie mąką. Zapobiegnie to opadnięciu na dno i powstaniu zakalca. Jabłka delikatnie przełożyć do ciasta biszkoptowego i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego do 170oC i piec 50 - 60 min do zezłocenia i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Udekorować dowolnie - u mnie oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Masz rację, pyszne - świadczą o tym trzy kawałki zjedzone przez naszą córeczkę na jedno posiedzenie :))

      Usuń
  2. znam to ciasto z dzieciństwa. Pyszne! Jabłka przełamują słodycz biszkoptu i sprawiają, że nie jest suchy. Ze szklanka mleka najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam i dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  3. Jakie puszyste i lekkie, pięknie się prezentuje. Ja ostatnio rozkochałam się w roladzie z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena