środa, 13 maja 2015

Owsianka z prażonymi jabłkami, rodzynkami i migdałami


Nie pamiętam czy będąc dzieckiem mama przyrządzała owsiankę. Chyba jednak nie, bo nijak sobie tego przypomnieć nie mogę. Z braku złych doświadczeń smakowych z dzieciństwa nie mam awersji do owsianki, a wręcz powiem, że ubóstwiam. Czy to granola, czy muesli - zjem w każdej postaci, na śniadanie, kolację czy deser. Owsianka, którą dziś prezentuję jest bardzo szybka i smaczna. Jabłuszka ze szczyptą cynamonu, rodzynkami i migdałami. Niczym szarlotka. Pyszna na zimno jak i na ciepło. W oryginalnej wersji podanej przez Juliannę, owsianka przybrała piękną warstwową formę. Mi się nie chciało, więc u mnie jabłuszka wprost na płatkach owsianych. Dziękuję za przepis Juliannie i szczerze polecam :)

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka rodzynków
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • szczypta cynamonu lub domowy cukier cynamonowy
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem (około 80 - 100 ml), przykryć i pozostawić na około 6-8 min aż płatki wchłoną wodę i zmiękną. Następnie wymieszać z miodem.

W tym czasie jabłko pokroić na grubą kostkę, można ze skórką lub obrane. Jabłuszko umieścić w rondelku, skropić odrobiną soku z cytryny, dodać rodzynki i poddusić chwilkę aż jabłko zmięknie, ale jeszcze się nie rozpadnie a puszczony sok odparuje. Posypać szczyptą cynamonu lub domowym cukrem cynamonowym, wymieszać.

Na mocno rozgrzanej, suchej patelni podprażyć płatki migdałów.

Do miseczki nałożyć płatki, na to wyłożyć gorące jabłuszka z rodzynkami, posypać podprażonymi płatkami. I gotowe :)

Owsiankę można też ułożyć warstwowo zaczynając od płatków, następnie jabłka i migdały. Później warstwy powtórzyć. W ten sposób można przygotować sobie taką owsiankę w słoiczku i zabrać np do pracy, dobra na zimno jak i podgrzana w mikrofali.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Miałaś pyszne i zdrowe śniadanie, do tego bardzo energetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pyszności to u mnie to raczej na kolację, rano rzadko mam czas :)

      Usuń
  2. Lubię owsianki, a Twoja Effcia jest taka solidna wypasiona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wręcz bym powiedziała, że więcej jabłuszek niż płatków :) Jeszcze raz brawo dla pomysłodawczyni Julianny

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena