sobota, 16 maja 2015

Paluszki rybne w chrupiącej panierce


Smaczne, mięsiste i soczyste paluszki rybne. Świetny sposób aby dzieci zachęcić do jedzenia ryb, choć i dorośli nie pogardzą. Polecam szczerze, a przepis pochodzi z gazetki reklamowej sklepów sieci Biedronka.



Składniki:

  • kostka np z mintaja (miałam opakowanie 600g - 6szt)
  • sól
  • 2 jaja
  • mąka
  • około 200 g płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kostę z mintaja rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą kostę przeciąć wzdłuż na pół, na paluszki. Rybę posolić.

Płatki kukurydziane rozdrobnić, np w malakserze. Jaja roztrzepać widelcem z odrobiną soli. Paluszki rybne obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. z gotowych paluszków rybnych nigdy nie jestem zadowolona, kupiłam kilka razy, żeby spróbować, ale nie przekonały mnie wcale. A takie swoje, z rybki nie dość, że pyszne, to jeszcze i zdrowe. Dzieciaki byłyby zachwycone taką wersją ryby!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazwyczaj gotowe paluszki to zmielone mięso ryby z ekstra polepszaczami, opanierowane. Niektóre firmy rzeczywiście paluszki robią z samego fileta, ale są płaskie i więcej tam panierki niż rybki. Te są naprawdę pyszne, polecam :)

      Usuń
  2. super. zrobie te fish fingers mam nadzieje ze wyjda jak z lisnera. jak nie to pania pozwe. dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wtedy pozwiemy razem Biedronkę, bo jak napisane powyżej, z przepisu w gazetce Biedronki robiłam, życzę smacznego :)

      Usuń
  3. zna pani ewry najt?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena