poniedziałek, 18 maja 2015

Wątróbka drobiowa w sosie własnym


Wiele osób nie je wątróbki z różnych powodów. Jednym z nich może być jej smak, wszak nie wszystko musi nam smakować, rzecz gustu. Kolejnym argumentem niektórych osób jest wiedza, raczej niepełna na temat wątroby i jej funkcji w organizmie. Bo prawdą jest, że do zadań wątroby należy usuwanie toksyn z organizmu i ich neutralizacja, lecz wbrew pozorom wątroba nie jest ich magazynem. Nie jest także najbardziej zanieczyszczonym organem w ciele. Każdy kto wie, na czym polega proces detoksykacji i lubi smak wątróbki, doceni bogactwo mikroelementów w niej zawartych i chętnie ją będzie jadał. Taką osóbką jest moja córcia, która wątróbkę wprost uwielbia. Oczywiście za smak, względów naukowych i walorów estetycznych raczej nie brała pod uwagę :) Od małego się nią zajada i często się o nią dopomina. Więc robię wątróbkę w sosie własnym, taką, jaką mama robiła mi w dzieciństwie. Bo wiadomo, mamy najlepsza :) Tak więc zapraszam na wątróbkę, która to miss fotografii zdecydowanie nie jest, aczkolwiek dzielnie próbowałam jej piękno uchwycić :)

Składniki:

  • wątróbka drobiowa (ilość dowolna, ja robię zazwyczaj około 600 - 700 g)
  • mąka do oprószenia wątróbki
  • olej lub smalec
  • 2 cebule - pokrojone w półksiężyce
  • woda do podlania wątróbki
  • sól

Przygotowanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i wszelkich zanieczyszczeń. Można na minimum pół godziny zostawić ją namoczoną w mleku - poprawia to niby smak wątróbki, lecz ja pomijam zawsze tą czynność.

Wątróbkę oprószyć mąką, na patelni dobrze rozgrzać smalec lub olej i wrzucać wątróbki. Uważać, będzie pryskać. Wątróbki smażyć na dość dużej mocy aby szybko zamknęły się z wierzchu, z obu stron. Smażyć tak długo, aż soki nie będą z niej wypływać. Gdy wątróbka będzie obsmażona, dodać pokrojoną cebulę, chwilkę przesmażyć i wątróbkę podlać wodą. Wody tylko tyle, aby wątróbka była zakryta. Gdy wszystko się zagotuje, przykryć pokrywką i zmniejszyć moc palnika. Dusić wątróbkę około 15 - 20 min. Mąka, którą wątróbki były oprószone pięknie sos zagęści. Pod koniec duszenia można pokrywkę zdjąć aby sos jeszcze bardziej odparował, do pożądanej konsystencji. Wyłączyć palnik i teraz można wątróbkę posolić, nigdy nie solimy wcześniej!

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Ciekawa jestem czy lubicie wątróbkę ... wszak zwierzę dopadające zdobycz zawsze rozrywa wnętrzności i zaczyna konsumpcję właśnie od narządów wewnętrznych - serca, płuc, wątroby. Intuicyjnie wie, co zawiera najwięcej mikroelementów. W ogóle w niektórych kulturach ludzie jedzą tylko podroby, mięso (mięśnie) zaś dawane są psom jako pokarm. I tym mało apetycznym wstępem życzę SMACZNEGO! - z tego też powodu postanowiłam ten komentarz umieścić właśnie tutaj, a nie we wstępie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podobnie jak Twoja córcia - uwielbiam! od dziecka lubię wątróbkę, jeszcze z przedszkolu zawsze prosiłam o dokładkę, gdy inne dzieci nie chciały jej jeść.
    Najczęściej kupuję drobiową, rzadziej cielęcą lub wołową. Tak wiele dań można z niej przyrządzić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieprzową kupuję tylko dla pieskw, uwielbiają potrawkę z wątroby. Cielęcej zaś nigdy nie jadłam, nawet u mnie w okolicy nie widziałam do kupienia. Drobiową zaś mamy bardzo często na obiad i od czasu do czasu jakieś pate też wychodzi :)

      Usuń
    2. oo, pate - planuję od dawna, ale jeszcze się nie zabrałam za niego:) w końcu się zmotywuję:)

      Usuń
  3. Ja również lubię i cała moja rodzinka, najbardziej drobiową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U dzieci to też pewnie kwestia nawyków żywieniowych, bo jak dzieci mają lubić jak w domu się nie przyrządza, a wygląd np w przedszkolu nie zawsze zachęca :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena