środa, 3 czerwca 2015

Biszkopt z kremem śmietankowo-truskawkowym i galaretką


Tym oto ciastem rozpoczęłam tegoroczny sezon truskawkowy. Wyszła ogromna blacha, więc śmiało można piec z połowy porcji na mniejszej blaszce lub tortownicy. Pyszny krem śmietankowo-truskawkowy na niezawodnym biszkopcie 'rzucanym', pieczonym bez proszku do pieczenia. Całość dopełnia galaretka z owocami i ozdobny kleksik bitej śmietany. Od kilku już dobrych lat piekę ciasta i torty właśnie na tym biszkopcie i polecam go z całego serca. Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki.





Składniki:

Biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Żółtka oddzielić od białek, białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce ciągle miksując do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, zmiksować. Obie mąki przesiać i stopniowo dodawać do puszystej masy jajecznej, nie miksować już mikserem tylko delikatnie wymieszać szpatułką, łopatką lub rózgą.

Blachę (u mnie o wymiarach 37 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Blaszką z ciastem delikatnie raz czy dwa stuknąć o blat lub stół - w ten sposób ciasto troszkę odgazujemy i równomiernie wyrośnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec około 30-40 min do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuścić blachę z ciastem na podłogę (to nie żart!) i wystudzić w temperaturze pokojowej.

Krem truskawkowo-śmietankowy:

  • 600 g truskawek
  • 600 ml kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki cukru pudru (do smaku)
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do blendera i zmiksować na mus. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Napęczniałą żelatynę podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Ciepłą żelatynę połączyć z musem truskawkowym, a następnie zmiksować z ubitą śmietaną. Ewentualnie dosłodzić do smaku cukrem pudrem.

Dodatkowo:
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 ml kremówki 36%
Galaretki przygotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia.

Przygotowanie całości:

Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem, wyrównać. Poukładać plasterki lub połówki truskawek i całość zalać lekko tężejącą galaretką. Ciasto schować do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasto można udekorować rozetkami z bitej śmietany.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. piękny i smakowity torcik! Również piekę biszkopt bez proszku, ale nie rzucam nim, zawsze wyrasta równy i puszysty. Może przy najbliższej okazji spróbuję rzucić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mojego doświadczenia zauważyłam, że rzucony biszkopt po upieczeniu jest pulchny i delikatny ale bardzoej "zwarty", lepiej się kroi i nie kruszy. Czasami taki zwykły ciężko było mi kroić bo wszędzie były nierównomierne dziury po upieczeniu. Ale naukowego wyjaśnienia nie ma :) ja tam rzucam :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena