piątek, 19 czerwca 2015

Domowy serek jogurtowy z ziołami


Julianna tak kusiła domowym serkiem i jogurtem na swojej stronie, że nie mogłam oprzeć się pokusie zrobienia domowego serka jogurtowego. Dodatkową motywacją jest fakt, że moja córcia ściąga wędliny z kanapek i taki serek obowiązkowo w lodówce zawsze być musi. Jakie plusy ma domowy serek jogurtowy? Przede wszystkim nie ma tu konserwantów, polepszaczy smaku czy zagęszczaczy. Robiąc porcję podstawową bez dodatków, możemy ją podzielić i zrobić kilka wersji smakowych lub pozostawić smak naturalny. I najważniejsze - on się sam robi :) Podstawą jest jogurt naturalny lub grecki, który w swoim składzie ma tylko: mleko, śmietankę i żywe kultury bakterii. Bez mleka w proszku i innych zagęstników. Tak mi się wydaje, że chyba już nie sięgnę po taki z półki sklepowej. Julianno - wielkie dzięki!


Składniki (wersja podstawowa):

  • 1 kg dobrego jogurtu naturalnego lub greckiego, bez konserwantów (u mnie 3 opakowania po 330 g)
  • sito
  • gaza
Dodatkowo na serek ziołowy:
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Sito umieścić na misce (będzie tu kapała serwatka), wyłożyć czystą gazą tak, aby rogi luźno zwisały (do kupienia w aptece, około 2 zł lub nawet pielucha tetrowa). Na gazę wyłożyć jogurty naturalne. Brzegi gazy zebrać razem i zawiązać, stworzy się taka sakiewka z jogurtem w środku. Całość odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na około 24h. W tym czasie odcedzi się serwatka, a kremowy serek zostanie na sitku z gazą. Odcedzać tak długo aż serek będzie miał kremową konsystencję. Jeśli będzie za rzadki, zostawić go jeszcze w chłodnym miejscu.

Po tym czasie serek zebrać z gazy, umieścić w miseczce. Serek już jest gotowy.
Jeśli chcemy wersję ziołową -  do serka dodać pokrojone zioła, doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać i gotowe. Serek przechowywać w lodówce.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

7 komentarze :

  1. Bardzo się cieszę, że serek posmakował!
    Cenowo wychodzi mniej więcej tak samo, jak za gotowy serek, ale domowy na pewno jest zdrowszy, bo pozbawiony zagęstników itp.
    Spróbuj zrobić z jogurtu greckiego - mniej serwatki odcieka, więc jeszcze taniej wyjdzie:)
    Oczywiście, skład jogurtu ma znaczenie - najlepiej żeby była w nim śmietanka, mleko i bakterie tylko. (Nie musi to być znana marka, np. znalazłam taki z lokalnej mleczarni, za 2,20 400ml, taka cena bardzo dobrze się kalkuluje przy wyrobie domowego serka)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja akurat użyłam jogurtu naturalnego bardzo gęstego, właśnie bez mleka w proszku - tak jak piszesz. Miałam go użyć do sernika na zimno ale serek wygrał. Co do greckiego - tak, są takie bardzo dobre z pewnej znanej polskiej marki właśnie o takim składzie jak piszesz. Ale to kolejnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki serek robiłyśmy już nie jednokrotnie :D I tak jak u Juliany pisałyśmy, najlepiej złączyć go z rozpuszczoną czekoladą :P Niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już czeka w kolejce :D

      Usuń
    2. u mnie też wersja czekoladowa w kolejce czeka;)

      Usuń
  4. Widziałam ten przepis u Julianny i też się zachwycałam :) Czeka w kolejce na wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena