wtorek, 23 czerwca 2015

Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami


Deser z gatunku tych lżejszych, biała masa zrobiona na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem kremówki, która sprawia, że sernik jest lekki i puszysty. Zatopione w masie truskawki i galaretka wieńczą górę, a całość jest na mocno kakaowym biszkopcie, który troszkę niweluje słodycz masy. Biszkopt oczywiście rzucany :) Dla osób zapracowanych, nie mających czasu na pieczenie domowego biszkoptu polecam użycie kupnych biszkopcików i wyłożenie nimi dna blachy. Mi bardzo smakowało :)




Składniki:

Biszkopt kakaowy (średnica 24 cm):
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 45 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g kakao (ciemne, deserowe)

Przygotować blachę - u mnie tortownica o średnicy 24 cm. Wyłożyć samo dno papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier w dwóch partiach, dokładnie miksując aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i zmiksować. Na końcu dodać delikatnie przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą. 

Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać szpatułką i stuknąć delikatnie o blat w celu pozbycia się niepotrzebnych bąbelków powietrza. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 25 min, do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt wraz z blachą upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, wystudzić w formie.

Masa jogurtowa:

  • 800 g jogurtu greckiego (2 duże opakowania)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub do smaku) - część można zastąpić waniliowym
  • 7 łyżeczek żelatyny (24 g)
  • 200 g śmietany kremówki

Masa jogurtowa bardzo szybko tężeje więc robimy ją tuż przed składaniem ciasta w całość.

Żelatynę zalać zimną wodą (około 1/4 szklanki) i zostawić do napęcznienia. Jogurt wraz z cukrem umieścić w misie miksera i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy jogurtowej (zahartować), wymieszać i delikatnie dodać z powrotem do reszty masy jogurtowej, ciągle mieszając. Na końcu do masy jogurtowej dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać.

Dodatkowo:

  • truskawki (umyte i odszypułkowane)
  • opakowanie galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

Galaretkę przyrządzić podług instrukcji podanej na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Na wystudzony biszkopt nałożyć masę jogurtową, bardzo szybko powciskać truskawki w masę jogurtową (szybko tężeje) lub ułożyć plasterki na wierzchu - według uznania. Włożyć do lodówki. Gdy masa całkowicie stężeje wylać na wierzch lekko tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała i tam przechowywać.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Bardzo często robimy taki deser :D Chyba nie znamy osoby, która by go nie lubiła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znam! Ja znam! Mój mąż! Nie znosi nabiału, jogurt wyczuje na odległość - zjadł jeden kawałek bo nie mówiłam co to. A, że mieliśmy gości to dobrnął do końca. O drugi nie poprosił heheh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo to dokładnie jak mój mąż, też mamy problem z nabiałem. Żadne ciasto z kremem, czy taki sernik nie przejdzie. Ba, on nawet żółtego sera nie je...
      Za to ja uwielbiam takie ciacha, moja babcia jest po prostu królową tego typu serników, więc jak mnie najdzie ochota na słodkie to wpadam do niej ;D

      Usuń
    2. O moim też by długo pisać, czego on nie je - łatwiej zliczyć co je :) Dobrze, że te mamy są :)

      Usuń
    3. Ufff dobrze, że otaczamy się ludźmi, którzy nie mają specjalnych wymagań xD

      Usuń
    4. Dziewczyny, ja się nim nie przejmuję - wychodzę z założenia, ze codziennie schabowych jeść nie będziemy więc gotuję różne rzeczy, a jak mu nie smakuje to po prostu nie je. I jest dobrze, on też nie ma żadnych pretensji. Przyznam, że wielu smaków go już nauczyłam i przekonałam ale wieeeele przed nami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena