niedziela, 7 czerwca 2015

Masło orzechowe - crunchy


Masło orzechowe to główny składnik każdego ... amerykańskiego serialu lub filmu :) Na naszych sklepowych półkach jego ceny mogą czasem przysporzyć zawrotów głowy a to przecież taki banalny przepis. Wystarczy jeden składnik na wersję podstawową i porządny malakser. I za każdym razem można eksperymentować - masło gładkie, z kawałkami orzeszków (crunchy), z kajmakiem, z białą lub mleczną czekoladą ale koniecznie ze szczyptą soli... tyle pomysłów. Szczerze polecam!


Składniki:

  • 200 g orzeszków arachidowych/ziemnych
  • szczypta soli (jeśli używaliśmy orzeszków niesolonych)

Przygotowanie:

Orzeszki podprażyć na suchej patelni, przełożyć do malaksera z mocnymi stalowymi ostrzami i włączyć malakser. Najpierw orzeszki zostaną rozdrobnione - jeśli chcemy wersję crunchy (z kawałkami orzeszków) wyłączyć na chwilę malakser, odjąć około 1/2 szklanki orzeszków a resztę siekać dalej.

Z minuty na minuty zacznie robić się gęsta, oleista masa. Siekać tak długo aż masa będzie kremowa i smarowna. Co jakiś czas być może będzie potrzeba dać malakserowi odpocząć, aby się nie przegrzał i nie spalił, zależy od jego mocy. Ja siekałam około 7 min na prawie najwyższych obrotach.

Na końcu dodać sól i odłożone rozdrobnione orzeszki, lub inne dodatki (cynamon, roztopiona czekolada, kajmak, kakao). Masło przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce podobno do około miesiąca (u mnie znika szybciej). Jeśli masło będzie się rozwarstwiało, wystarczy zamieszać - to normalne jeśli dłużej stoi.

* Czasami dostępne są już orzeszki ziemne prażone i solone. Jednak ich nie polecam bo takie orzeszki już wcześniej są prażone z dodatkiem tłuszczy. Orzeszki same w sobie są oleiste i niepotrzebne nam są dodatkowe "ekstra" tłuszcze. Ja kupuję fistaszki i sama obieram lub kupuję od razu obrane orzeszki, ale nieprażone i bez dodatkowego tłuszczu.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena