środa, 17 czerwca 2015

Pancakes jogurtowe


Niekiedy się zdarza, że w lodówce znajduję serki lub jogurciki kupione dla córci, których ona nie zdążyła zjeść a już termin przydatności do spożycia zbliża się wielkimi krokami. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc wtedy robię te placuszki wykorzystując albo jogurt naturalny czy grecki, a nawet jogurciki smakowe. Placuszki są lekkie i pyszne. Smażone na dobrej, nieprzywierającej patelni więc bez tłuszczu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki, gdzie autorka piekła te placuszki z jagodami. Ja już przetestowałam placuszki z wmieszanymi owocami, jednak te podczas smażenia wydzielały dużo soku, który po prostu się przypalał. Tak więc proponuję usmażyć placuszki bez dodatku owoców, za to polać pysznym owocowym sosem, z dodatkiem całych owoców lub po prostu jak lubicie. Polecam :)







Składniki (około 20 sztuk):

  • 1,5 szklanki jogurtu (greckiego, naturalnego lub nawet smakowego)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • truskawki lub inne owoce
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie, zmiksować na gładką masę bez grudek. Rozgrzać dobrze patelnię. Łyżką nakładać ciasto na patelnię. Przewracać placuszki na drugą stronę, kiedy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Placuszki podawać ciepłe wg uznania - u mnie z truskawkowym sosem i cukrem pudrem.

Sos truskawkowy - umyte i odszypułkowane truskawki zblendować na gładki sos, dosłodzić ewentualnie do smaku.

Placuszek uszykowany przez Julkę i przez nią zrobione zdjęcie:

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie jogurtu. U nas też się zdarza, że w lodówce znajdziemy jakiś z krótką datą, więc teraz będę wiedziała co z nim zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, wystarczy rózgą wymieszać składniki i gotowe. Poza tym wydaje się, że te 20 szt to dużo - ale te placuszki jeśli są smażone na dobrej patelni bez tłuszczu są jak puch leciutkie i smaczne. Polane sosem owocem czy podane z owocami same znikają w mega tempie zanim skończę smażyć ostatni placuszek. Czasem jak nie zjem podczas smażenia, to nie mam po co iść do stołu do męża i córki :)) I później słyszę " ojej, to już koniec?"

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena