środa, 24 czerwca 2015

Placuszki z rabarbarem na kwaśnej śmietanie


Moja córka jest ogromną fanką rabarbaru. Zawsze gdy coś przygotowuję z rabarbarem, w tajemniczych okolicznościach znika mi jedna łodyżka i cukierniczka - córka macza sobie surowy rabarbar i tak go chrupie. Oczywiście ze względu na dużą ilość szczawianów nie pozwalam jej go jeść zbyt wiele, lecz na jedną łodyżkę przymknę zawsze oko. Te placuszki to ukłon w jej stronę. Ja je jadłam i się krzywiłam, a ona posypywała sobie cukrem pudrem i zajadała ze smakiem. Placuszki te dobre będą z każdym innym owocem, lub usmażone same a później podane z owocami. U mnie rabarbar i na wierzchu jogurt grecki. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru lub cukru pudru
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (mogą być z jogurtem, kefirem lub maślanką)
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • około 35 dag rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki

Przygotowanie:

W jednej misce umieścić wszystkie suche składniki (przesiane). W drugiej misce umieścić kwaśną śmietanę, mleko i jajka. Roztrzepać rózgą lub zmiksować mikserem na jednolitą masę. Składniki suche wymieszać z mokrymi i wymieszać tak aby nie było grudek, rózgą lub mikserem.

Smażyć placuszki na złoty kolor z obydwu stron na oleju, na mocno rozgrzanej patelni. Polecam smażenie beztłuszczowe na dobrych patelniach nieprzywierających.

Placuszki podawać według uznania, ale koniecznie z cukrem pudrem bo są kwaśne :)

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

7 komentarze :

  1. Placuszki na pewna są bardzo smaczne :) A przy tym nie trudne w przygotowaniu - super! Obserwuję.

    Nominowałam Cię do LBA (informacje u mnie na blogu)
    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) zaraz zabieram się za nie :)

      Usuń
  2. dołączyłabym do Twojej córki i razem zajadała jeszcze gorące placuszki, posypując cukrem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja córcia to jest taka placuszkowa dziewczynka :) uwielbia

      Usuń
  3. Łodyżki rabarbaru z cukrem to i my w dzieciństwie jadłyśmy :D
    Do dzisiaj została nam słabość do niego ale właśnie w formie takich pysznych dań a nie łodyżki zamaczanej w cukrze :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja rabarbar lubię w ciastach i słodkich deserach. W tych racuszkach rabarbar ukazuje się w całej jego kwasowatej osobistości :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena