poniedziałek, 22 czerwca 2015

Roladki drobiowe ze szparagami i boczkiem


Pyszne drobiowe roladki nadziane zielonymi szparagami, owinięte plasterkiem boczku. Dzięki temu filet z kurczaka jest soczysty i aromatyczny. Całość zapieczona w kremowym sosie. Roladki wbrew pozorom nie są ani trudne, ani tym bardziej pracochłonne. Przygotowane są również z jednego filetu z kurczaka, aczkolwiek jeśli lubicie więcej mięsa, nic nie szkodzi na przeszkodzie aby użyć grubsze plastry filetu. Dodatkowym atutem jest to, że już nie musimy przygotowywać żadnej surówki czy innego dodatku do obiadu. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Polecam szczerze!



Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
  • 4 - 8 cienkich plasterków wędzonego boczku 
  • 4 krótkie gałązki rozmarynu (pominęłam)
  • oliwa 
  • sól i pieprz
Sos musztardowy:
  • 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej (francuskiej)
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Szparagi opłukać, odłamać lub odciąć zdrewniałe końce (około 1/3), zielonych nie ma potrzeby obierać.

Przygotować sos musztardowo-śmietankowy. Musztardę wymieszać z miodem, odłożyć jedną łyżkę mieszanki (przyda się do posmarowania roladek przed pieczeniem) a resztę wymieszać z kremówką, doprawić pieprzem i solą. Odstawić.

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwa kotlety. Filety rozbić tłuczkiem, każdy filet przekroić na pół - otrzymamy 4 kotlety. Mięso i szparagi oprószyć solą oraz pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek (1 łyżka).

Na każdy kawałek piersi położyć po 4 szparagi, zwinąć roladę. Następnie każdą roladę zawinąć w plaster boczku (1 duży, lub dwa małe). Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, każdą roladkę z wierzchu posmarować odłożoną wcześniej mieszanką musztardy i miodu. Główki szparagów przykryć folią aluminiową aby się nie przypiekły. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC z funkcją góra-dół i zapiekać 15 min.

Po tym czasie, nie wyłączając piekarnika wylać na dno między roladki sos musztardowo-śmietanowy i dalej zapiekać 5 min. Najlepiej z funkcją grilla tak, aby boczek z wierzchu był ładnie przyrumieniony.

Podawać tak jak kto lubi. Ja podałam z młodymi ziemniakami. Młode ugotowanie ziemniaki można przełożyć do naczynia z roladkami i wymieszać z sosem, lub podać tradycyjnie polewając sosem na talerzu.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Ciekawy sposób na szparagi, które choć nie są wielce lubiane przez nas to w takiej nowej odsłonie byśmy je spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wielką fanką szparagów nie jestem, ot tak 2-3 razy w sezonie i starczy :) Ale rzeczywiście to połączenie udane i zjadłam ze smakiem

      Usuń
  2. Wszystko co jest z boczusiem uwielbiam, więc na pewno to było smaczne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było Danusiu, było. Właśnie ten chrupiący boczek nadał tego czegoś. Dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  3. Roladki są tak pyszne, że gotowa jestem sięgnąć po nie przez monitor;)
    szparagi bardzo lubię, ale już u nas zniknęły ze straganów. Pozostaje czekać do następnego roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze w sobotę na targu u nas kupiłam pęczek, jeszcze sporo u nas jest i naprawdę dobre, niezdrewniałe. Ale to już moje ostatnie szparagi w tym roku, aż drugie :) Tylko tyle jestem w stanie zjeść w sezonie, bo nie darzę ich szczególną miłością. W przyszłym sezonie zamierzam również tak max ze dwa nowe przepisy ze szparagami wypróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena