czwartek, 25 czerwca 2015

Szparagi z masłem i solą morską


W ferworze wpisów umknął mi ten właśnie przepis na zwykłe szparagi podane z masełkiem i solą gruboziarnistą. Prostota czasami bardziej zachwyca aniżeli przepych. Takie szparagi można też podać z bułką tartą i masełkiem, jak do kalafiora. Fanom szparagów polecam!

Składniki:

  • szparagi (ilość dowolna)
  • sól
  • masło

Przygotowanie:

Szparagi umyć, osuszyć i odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, około 1/3 długości. Zielonych szparagów nie obieramy, białe natomiast należy obrać np. obieraczką do warzyw zaczynając od strony główki.

Szparagi ugotować - można na parze lub w specjalnym garnku do szparagów (gotuje się szparagi na stojąco, tak aby główki nie były zanurzone w wodzie). Można ugotować też tradycyjnie w zwykłym garnku. Szparagi gotujemy we wrzątku ze szczyptą cukru, około 10 min do miękkości.

Na patelni roztopić masło, około 2 łyżki. Na patelnię przełożyć szparagi, podsmażyć potrząsając patelnią aż szparagi całe obtoczą się w masełku. Przełożyć na talerz, oprószyć solą, u mnie morska prosto z młynka.

Smacznego! 
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. to co najprostsze, czasem jest najlepsze. W taki postaci szparagi odkrywają cały swój smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewentualnie jeszcze jem z bułką tartą i masełkiem, ale na tegoroczny sezon trzy dania szparagowe mi wystarczą :)

      Usuń
  2. Tak, czasem warto postawić na prostotę :) Chętnie bym się poczęstowała!


    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, bo ja z tymi szparagami zawsze zostaje sama - mąż i córka kręcą nosem. Podzielę się z Tobą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena