poniedziałek, 15 czerwca 2015

Tarta śmietankowo-truskawkowa


Pyszna tarta na mocno czekoladowym spodzie, który niweluje słodycz kremu śmietankowo-truskawkowego, znanego już z biszkoptu z galaretką. Przepis na tartę pochodzi ze strony Moje Wypieki a tarta była robiona na ciasteczkowym spodzie. Ja jednak wolę tradycyjne kruche ciasto, więc sama piekłam spód. Tarta bez względu na spód wychodzi pysznie kremowa i warto ją zrobić :)



Składniki:

Spód czekoladowy:
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao ciemnego
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 jajko
Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i szybko wyrobić ciasto, można też oczywiście ciasto zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum 30 min. 

W międzyczasie uszykować formę na tartę. Ja miałam okrągłą o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem. Formę na tartę natłuścić masłem. Wyciągnąć schłodzone ciasto, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę. Spód ponakłuwać widelcem. 

Dla chętnych - na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a na papier wyłożyć specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto i spowodują, że spód w pierwszym etapie pieczenia nie będzie rósł a tarta upiecze się płaska i równa. Zamiast kulek można również użyć ziarna fasoli lub ryżu. Po pierwszych 10 minutach pieczenia papier z kulkami należy usunąć i dalej tartę zapiekać. Ja nie stosuję tej metody. Po prostu przez pierwsze 10 min obserwuję ciasto i jeśli pojawiają się jakieś wybrzuszenia, delikatnie nakłuwam widelcem. Spód opada a tarta wypieka się równa i bez wybrzuszeń.

Spód tarty wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 0C i piec około 30 - 35 min (łączny czas pieczenia jeśli początkowo piekliśmy z obciążeniem). Spód tarty pozostawić do ostygnięcia.

Krem truskawkowo-śmietankowy:
  • 300 g truskawek
  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do blendera i zmiksować na mus. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Napęczniałą żelatynę podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Ciepłą żelatynę połączyć z musem truskawkowym, a następnie zmiksować z ubitą śmietaną. Ewentualnie dosłodzić do smaku cukrem pudrem.

Dodatkowo do dekoracji:

  • śmietana kremówka 
  • truskawki

Przygotowanie:

Na wystudzony spód wylać przygotowany krem truskawkowo-śmietankowy, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (u mnie cała noc). Śmietanę kremówkę ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i ozdobić tartę rozetkami ze śmietany i cząstkami truskawek.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. ten truskawkowy mus mnie kusi. Myślę, że tarta z nim smakuje lekko i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszny. Dodatek kremówki może nie jest tak dietetyczyny jakby było z jogurtem ale to właśnie ubita kremówka nadaje puszystości, lekkości i kremowego smaku. Nie zawsze musi być dietetycznie :D

      Usuń
    2. dla takiej tarty warto zapomnieć o liczeniu kalorii;)

      Usuń
  2. Super, chętnie bym spróbowała :) niestety muszę poczekać, aż nadarzy się jakaś okazja, bo na codzień nie piekę żadnych ciast, niestety mąż nie przepada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też piekę tylko weekendowo, rzadko w tygodniu. Może tak wygląda, że piekę często bo dodaję wpisy, ale w ciągu tygodnia po prostu je wstawiam :) Ale polecam tartę :)

      Usuń
    2. To w takim razie można powiedzieć, że ja w ogóle nie piekę ;D mąż nie przepada za słodkimi wypiekami, a dla samej siebie mi się nie chce. Od czasu do czasu jedynie muffinki przejdą ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena