poniedziałek, 8 czerwca 2015

Ucierane ciasto z truskawkami


Truskawki najbardziej lubię w jak najmniej przetworzonej formie. Najlepsze po prostu z cukrem lub w formie koktajlu. Jednak czasami nie da się oprzeć pokusie ciasta z truskawkami. Ten przepis jest szybki i prosty, ciasto zrobiłam wczoraj ekspresowo w międzyczasie gdy robiłam obiad i już po południu mogliśmy się nim delektować. Podana porcja jest na małą blaszkę, u mnie 23 cm x 23 cm. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam :)


Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (40 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół kg truskawek, odszypułkowanych, większych przepołowionych 
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i dalej ucierać. Do utartej masy na przemian i stopniowo dodawać śmietanę i przesiane składniki suche, ucierając już tylko do połączenia po każdym dodaniu. Ciasto jest bardzo gęste.

Formę (u mnie 23 cm x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Na wierzch wyłożyć truskawki, rozcięciami ku górze.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i piec około 45 -50 min do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce do pieczenia i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Brawo za tak pięknie wyrośnięte ciasto, bo ucierane, a tym bardziej z owocami bywają kapryśne;) Kusi mnie, oj kusi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest bardzo gęste, więc udźwignie ciężar każdym owoców, które nie opadną. Takie szybkie i proste, bez czekania aż kremy i masy stężeją, takie na "już". I tą prostotę i szybkość lubię najbardziej.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena