niedziela, 12 lipca 2015

Bakłażan zapiekany z serem


Wiedzieliście, że bakłażan z botanicznego punktu widzenia to nie warzywo a owoc? I to w dodatku jagoda :) Jest niskokaloryczny ale za to ciężkostrawny, i to kolejna rzecz, która mnie zaskoczyła. Bakłażan sam w sobie jak dla mnie jest nijaki, dlatego aby mi zasmakował potrzebuje konkretnych dodatków - w tym przypadku ser żółty oraz mieszanka przypraw: suszone pomidory, czosnek i bazylia. Świetny jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięsa. Przepis pochodzi z książeczki Pani Domu poleca - grill, domowe specjały. W przepisie bakłażan był grillowany, ja go zapiekłam w piekarniku.


Składniki:

  • 1 bakłażan
  • plastry sera (tyle, ile wyjdzie nam plastrów bakłażana)
  • sok z cytryny
  • sól
  • olej
  • 2 łyżki ulubionych ziół lub przypraw (u mnie: suszone pomidory, czosnek, bazylia)

Przygotowanie:

Bakłażana umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż w plastry, tak aby nie odcinać ogonka. Skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na około pół godziny. Wydzieli się troszkę wody, więc bakłażana osuszyć.

Naciętego bakłażana poprzekładać plastrami sera żółtego i posypać ziołami.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinkę oleju, ułożyć bakłażana, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika, najlepiej na opcję grill lub górna grzałka, maksymalna temperatura. Po 15 min zdjąć przykrywkę i jeszcze zapiekać aż ser się ładnie zezłoci (u mnie 7 min).

GRILL 
Duży płat folii aluminiowej posmarować olejem, ułożyć bakłażana, szczelnie zawinąć i grillować około 15 min.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. bakłażany darzę szczególną miłością, Twoją wersję wypróbuję przy najbliższej okazji, na razie bowiem mam zapas cukinii i muszę ją spożytkować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakłażana zjadłam i owszem, ale w moim przypadku jest to sympatia a nie miłość :) Tak jak szparagi - kilka sztuk w sezonie wystarczy :)

      Usuń
  2. Nigdy bym nie powiedziała, że bakłażan to owoc - a to niespodzianka! Zapiekany z serem jest bardzo zachęcający :)

    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomimo, że zbyt wielką fanką bakłażanów nie jestem, ten bakłażan jako dodatek do mięsa bardzo mi smakował.

      Usuń
  3. Szczerze to akurat nam bakłażan w ogóle nie smakuje :P Zdecydowanie wolimy cukinię :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei bakłażana traktuję i lubię tak jak szparagi - jeden czy dwa razy w sezonie wystarczy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena