czwartek, 30 lipca 2015

Dżem wiśniowy z amaretto


Wiśnie i migdały to udane połączenie, nie tylko w deserach, ciastach czy tortach. To też pyszne połączenie, które możemy zamknąć w słoiczku na zimę w formie dżemu czy też konfitury. Ten dżem zrobiłam na bazie cukru żelującego, jest to sposób szybki, który zaoszczędza czas. Cukier, który używam jest na bazie naturalnych pektyn i według zapewnień producenta jest bez żadnych konserwantów. Jednak połączenie wiśnia-amaretto można zrobić tradycyjną metodą, smażąc konfitury aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Polecam :)


Dżem z cukrem żelującym

Składniki:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 opakowanie cukru żelującego (np. 1:1)
  • 50 ml amaretto
Przygotowanie:

Wiśnie przełożyć do garnka, w którym będziemy gotowali dżem. Jeśli chcemy dżem gładki, owoce należy zblendować. Wiśnie zasypać cukrem żelującym i odstawić na 3-4 godziny pod przykryciem. Po tym czasie garnek wstawić na palnik, zagotować,  i od chwili zagotowania gotować 4 min na bardzo małej mocy palnika.  W międzyczasie dodać amaretto. Mieszać i uważać aby nie przypalić.

Gotowy dżem przelać do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić pokrywki i odstawić do góry dnem. Już nie pasteryzujemy. Wyszło mi 8 słoiczków po 200-300 ml.

Konfitura smażona tradycyjnie

Składniki:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 szklanki cukru 
  • 50 ml amaretto
Przygotowanie:

Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem (1 szklanka) i odstawić na kilka godzin aby puściły sok. Ja najczęściej wstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie całość zagotować, przelać przez sito. Sok pozostawić - przyda się do lemoniady, do rozcieńczania wodą lub też można zapasteryzować w słoiczkach.

Przecedzone wiśnie przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać jeszcze cukru (około 1 szklanki lub do smaku), smażyć na małej mocy palnika często mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji konfitury. Konfitury smaży się około 2 godz.  Na końcu smażenia dodać amaretto, zagotować chwilkę. Gotowe konfitury przełożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków. Zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku. Można też odwrócić słoiczki do góry dnem. Jednak dla bezpieczeństwa preferuję pasteryzację. 

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Wiśnia i migdały to idealne połączenie :))

      Usuń
  2. Wiśnie i amaretto ? Według mnie to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzechem byłoby się nie zgodzić :)

      Usuń
  3. amaretto i wiśnie są stworzone dla siebie;) to będzie jeden z najpyszniejszych dżemów;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszeczkę mi zostało po napakowaniu w słoiki i nie mogłam się oderwać. Polecam frużelinę do deserów wiśniową z dodatkiem amareto. szczerze polecam to połączenie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena