wtorek, 28 lipca 2015

Frużelina wiśniowa na zimę - w słoikach


Za mną drylowanie ponad 10 kg wiśni, a jeszcze resztka na dwóch drzewach pozostała do zebrania. Tegoroczne wpisy na przetwory z wiśni zacznę od frużeliny na zimę. Frużelina owocowa to nasz ulubiony dodatek do lodów, gofrów, naleśników czy placuszków. Są to pyszne owoce skąpane w sosie o konsystencji pomiędzy kisielem a tężejącą galaretką. Zazwyczaj robię na bieżąco, a w tym roku postanowiłam zamknąć to cudo w słoiczki. Frużelina z przepisu, który podawałam wcześniej zawiera żelatynę i nie można jej zapasteryzować, ponieważ straciłaby swoje własności żelujące. W ubiegłym roku przetestowałam ten przepis robiąc frużelinę z czarnej porzeczki bez dodatku żelatyny i słoiczek po otwarciu już był gotowy do polania deseru. Nie zmienił ani smaku ani konsystencji. Teraz frużelinę zamknęłam w słoiczkach po 200 ml, w nagłej potrzebie będzie jak znalazł. Słoiczki zawsze dla pewności pasteryzuję. Oczywiście można zrobić z innych owoców :) A dodając 50 ml amaretto pod koniec gotowania, uzyskamy przepyszne połączenie niczym w dżemie wiśniowym z amaretto. Polecam!



Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców (wiśnie - waga po wydrylowaniu)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 4 łyżkach wody
opcjonalnie: 50 ml amaretto

Przygotowanie:

Owoce wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać sok z cytryny oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej.

Gorącą frużelinę nałożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić nakrętki i słoiczki zapasteryzować tradycyjnie w garnku z wodą lub w piekarniku.

Pasteryzacja w piekarniku - słoiczki ustawić na blasze z wyposażenia piekarnika, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić do temperatury 1200C i od chwili uzyskania tej temperatury słoiczki pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Wyparzanie słoików i nakrętek - porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą.

Smacznego! 
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. frużelina jest wspaniała również do tortów. Wiśniowa jak dla mnie najlepsza;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tortów robię z mojego poprzedniego przepisu, z żelatyną. Czasami daję warstwę wisien ot tak, gruba warstwa pysznych wiśni niczym w galaretce, a czasem miksuję z kremówką lub mascarpone i mam najpyszniejszy owocowy krem do babeczek czy ciast, tortów.

      Usuń
  2. Wspaniale się też nadaje do wypieków np. nasza mama dodaje do ciasta na murzynka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wypieków używam tej wersji z żelatyną, a do ciast, np murzynka daję wiśnie z syropu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena