wtorek, 21 lipca 2015

Leczo z cukinią i kiełbasą


Leczo jest bardzo wdzięczną potrawą, do której możemy dodać warzywa jakie chcemy i jakie lubimy. Może być wersja mięsna z kiełbaską, ale można też kiełbasę pominąć. Takie leczo bez dodatku kiełbasy można zapasteryzować również w słoiki na zimę. Podawać można na różne sposoby. Ja jadłam z ryżem, mąż natomiast z pieczywem. Ważne jest tylko aby warzyw nie przegotować, powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Pomoże w tym odpowiednia kolejność dorzucania składników do garnka, od warzyw najtwardszych, do takich, które wymagają tylko chwili gotowania. Przygotowanie wcześniej składników usprawniło proces gotowania i nie zajęło zbyt wiele czasu. Z podanych składników wyszedł mi wielki garnek 5 litrowy. Szczerze polecam tą kwintesencję lata!


Składniki:

  • kiełbasa (w laskach, u mnie 0,5 kg)
  • 3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 5 papryk (różne kolory)
  • 2 cukinie 
  • 6-7 pomidorów
  • olej lub smalec do podsmażenia
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła suszone (bazylia, oregano, tymianek)
  • ewentualnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Przygotować składniki: kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki, cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać, pieczarki w razie potrzeby obrać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki lub w kostkę, cukinię bez obierania pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę a miąższ pokroić w grubą kostkę (nie usuwam gniazd nasiennych).

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej/smalec/oliwę. Wrzucić kiełbasę i zrumienić, następnie cebulę i zezłocić, dodać czosnek i również krótko przesmażyć. Dołożyć pieczarki i przesmażyć aż puszczony sok odparuje, następnie dorzucić paprykę, gdy troszkę się przesmaży dodać cukinię i na końcu pomidory. Gotować wszystko aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane i część puszczonych soków odparuje. Doprawić leczo do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. W razie potrzeby dodać również koncentratu pomidorowego do smaku (ja już nie dawałam, ponieważ moje pomidory miały bardzo intensywny smak).

Gotowe leczo podawać jak kto lubi - z ryżem lub pieczywem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. Jak nasza rodzina kocha leczo :D Robimy praktycznie codziennie na miliony sposobów, bo cukinia zalewa nasz ogródek :D Oczywiście też sporo zaprawiamy ;) A naszym hitem jest leczo z pure z dyni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jeszcze kilka słoiczków pure z dyni z zeszłego roku, dobry pomysł :)

      Usuń
  2. uwielbiam! Gdy mam nadmiar cukinii i papryki, robię leczo do słoików, a zimą zajadamy go z jeszcze większym apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam u Ciebie, też chciałam zawekować .... nie zdążyłam :D

      Usuń
  3. Też robię wersję kiełbasianą na codzień i bez do słoików :D moja teściowa jest mistrzynią leczo i to od niej się nauczyłam przyrządzać to danie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena