sobota, 4 lipca 2015

Mus truskawkowy z kremem śmietanowym


Na pożegnanie świeżych truskawek w tym sezonie polecam małe deserki - mus truskawkowy, bardzo orzeźwiający, ze słodką warstwą kremu śmietanowego dla osłody.  Te dwie warstwy można zrobić na biszkopcie, lecz u nas są takie upały, że nie bardzo miałam ochotę na pieczenie. Szczerze polecam!



Składniki:

Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
Truskawki umyć i odszypułkować, zblendować na gładki mus. Umieścić w garnuszki i podrzać. Do gorącego musu dodać galaretkę truskawkową (sam proszek) i żelatynę. Wymieszać aż do rozpuszczenia galaretki i żelatyny, już nie zagotowywać.

Krem śmietanowy:
  • 300 ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem (słodkość do smaku). Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować dodając do niej kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać i całość dodać powoli do reszty ubitej kremówki, najlepiej ciągle miksując. 

Przygotowanie:

Do silikonowych foremek lub pucharków nałożyć mus truskawkowy. Wstawić na chwilę do lodówki, następnie na mus truskawkowy wyłożyć krem śmietanowy.  W pucharkach pięknie by wyglądało ułożenie warstwowo. Desery schłodzić do całkowitego stężenia.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. W takim razie poprosimy z dziesięć takich deserków :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko 6 zostało :) ale łapcie, lecą do Was :)

      Usuń
  2. Dzisiaj bardzo gorąco także wersja bez biszkopta jest jak najbardziej dobra :) Wygląda cudownie, chętnie bym się poczęstowała.

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjątkowo nam dziś smakują, dużo jest musu w porównaniu do warstwy śmietanowej, i razem świetnie współgra.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Niezaprzeczalnie pyszne było :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena