niedziela, 26 lipca 2015

Placki z cukinii, z mozzarellą


Placki z cukinii są już banalne i oklepane? Te jak dla mnie nie, bo to pyszne placuszki z cukinią, z dodatkiem mozzarelli i startego sera. Doprawione mieszanką przypraw, która nadała im pięknego koloru i niebywałego smaku. Przepis Michel Moran, szczerze polecam!



Składniki (20 szt):

  • 300 g cukinii
  • 200 g mozzarelli
  • 70 g parmezanu (dałam żółty ser)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 35 g mąki pszennej (4 łyżeczki)
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól i pieprz
Do podania: 
  • jogurt naturalny/grecki lub ulubiony sos

Przygotowanie:


Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce na grubszych oczkach. Stratą cukinię przełożyć do miski, posolić i zostawić na około 10 min aż zmięknie i puści sok.

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, mozzarellę również pokroić w kostkę a ser zetrzeć na drobnej tarce.

Do miski wbić jajka, roztrzepać je rózgą, dodać przyprawy i mąkę. Wymieszać na gładką masę bez grudek. Do ciasta dodać odciśniętą z puszczonego soku cukinię, cebulę, mozzarellę i starty ser. Całość wymieszać.

Rozgrzać dobrze patelnię. Smażyć niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanej oliwie lub oleju, z obu stron na złoty kolor. Podawać tak jak kto lubi: z ulubionymi sosami lub jogurtem, posypane ziołami.

* Z uwagi na to, że w środku jest dużo sera, który przy obróbce termicznej się rozpuszcza, polecam aby placki smażyć na dużej mocy palnika. Wtedy szybko się zrumienią i "scalą". Na początku z obawy przed przypaleniem próbowałam smażyć na średniej mocy, ser ciągle się rozpuszczał a placki i tak nie były przyrumienione, były problemy z odwróceniem. Później zmieniłam technikę i placuszki wychodziły idealne.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. W sezonie na cukinię takie placuszki na pewno się sprawdzają :) Wyglądają apetycznie!


    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako zdeklarowana fanka cukinii muszę spróbować, bo takie zwykłe faktycznie trochę mi się już przejadły :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno super choć my przepadamy z plackami z cukinii na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis na placki. Tak jeszcze nie robiłam, na pewno były smaczne.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta mozarella to się świetnie sprawdza w takich plackach,dodaje smaku;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena