piątek, 10 lipca 2015

Shakshouka (szakszuka)


Szakszuka to danie znane w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej i izraelskiej. W dosłownym tłumaczeniu szakszuka to wielki bałagan. I tak właśnie jest, bo danie to nic innego jak jajka zapiekane w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie, czasem z dodatkiem mięsa, najczęściej podawane na śniadanie. Wszystko zrobione w kilka chwil na jednej patelni i wprost z patelni zjadane. Pomysł ten widziałam w programie Makłowicza, jednak przyprawy sosu dostosowałam do siebie. I wreszcie mam niezaprzeczalny argument aby kupić sobie maluteńką i nową  patelnię, taką 20 cm średnicy. Bo niby jak mam robić szakszukę na takiej wielkiej patelni, no jak? :)

Składniki:

  • pół ząbka czosnku
  • mała cebulka
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 duże pomidory (lub puszka krojonych)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonych lub świeżych ziół: oregano i bazylia
  • szczypta suszonej papryki (lub chili)
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, włożyć czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony i troszkę przesmażyć. Nie przypalić aby czosnek nie był gorzki. Dołożyć pokrojoną drobno cebulkę i zezłocić. Następnie dodać pokrojone pomidory, wraz z sokiem i przyprawy. Poddusić pomidory kilka minut, w razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.

Na końcu wbić jajka, posolić, przykryć pokrywką i smażyć do momentu aż białka się zetną (ja lubię jak żółtko jest jeszcze miękkie, ale można smażyć dłużej). Opcjonalnie przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Najlepiej jeść z kromką chleba lub tostem, prosto z patelni - jeszcze gorące.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. widzisz, Twoja szakszuka to dla mnie również argument, żeby kupić jednoosobową patelnię;) wyjadałabym z patelni, maczając chlebek w tym pomidorowym sosie albo żółtku... rozmarzyłam się...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tak się ją zajada :)

      Usuń
  2. Super danie, pasowało by mi na śniadanie na tarasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na szybkie i pyszne śniadanie w sam raz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze szybciej, gdyby sos przygotować wieczorem a rano tylko zagrzać i jaja wbić :)

      Usuń
  4. Chyba postaram się wypróbować w najbliższym czasie to danie, mam nadzieję, że wyjdzie smacznie :)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz pomidory to zdziwiłabym gdyby Ci nie zasmakowało

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena