środa, 15 lipca 2015

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i czosnkiem


Pomidorówka, któż jej nie zna. Każdy ma na nią swój sposób i ulubiony przepis. Ta wersja zupy pomidorowej jest na bulionie mięsnym ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, bez zabielania. Zupa nie jest bardzo gęsta więc podałam z ryżem na sypko, ponieważ gęstych zup-kremów nie lubi mój mąż a ochoty na podwójne gotowanie obiadu dla domowników nie bardzo miałam. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu, używam całych pomidorów włącznie z pestkami - lecz jeśli komuś przeszkadzają pestki, które i tak będą zblendowane, można użyć samego miąższu lub przetrzeć przez sito. Polecam!

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych pomidorów
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • bazylia (suszona lub świeża)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • ryż lub makaron do podania

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i usunąć tylko zdrewniałe końce. Pestek ani miąższu nie usuwam.

W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy lub roztopić masło. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę (nie trzeba dokładnie - zupa będzie blendowana).

Na rozgrzaną oliwę lub masło wrzucić czosnek, chwilkę przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę i zezłocić. Do podsmażonej cebuli dodać ćwiartki pomidorów. Jeśli używamy suszonej bazylii dodać około 1 łyżeczkę. Garnek przykryć pokrywą i gotować około 15 min aż pomidory się rozpadną.

Po tym czasie dodać kilka liści świeżej bazylii jeśli nie używaliśmy wcześniej suszonej i całość zblendować. Ja nie przecieram w celu pozbycia się pestek, jeśli ktoś chce można przetrzeć przez sito zamiast blendować. Do zblendowanych pomidorów dodać bulion warzywny oraz przyprawy do smaku, pogotować jeszcze około 5-10 min.

Zupę podawać wg upodobań, z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem, można posypać pokrojonymi liści świeżej bazylii.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Wersja z bazylią wydaje się być zachęcająca! Poczęstowałabym się :)


    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodanie bazylii do pomidorówki to świetny pomysł, idealnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta wersja smakuje niczym mój ulubiony sos do pizzy :)

      Usuń
  3. Pomidorowa zupa to nasze ulubione danie z dzieciństwa :D Ale tylko z domowym makaronem :D Narobiłaś nam apetytu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z kolei jest obojętnie czy z ryżem czy makaronem, jednak mój mąż tylko ryż w pomidorówce zje ... także nie będąc wredną robię z ryżem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena