sobota, 29 sierpnia 2015

Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą i rumem


Moja córcia zakochała się w czekoladowych przetworach owocowych. Pokochała czekowiśnię, jak i czekośliwkę wykonaną tym samym sposobem. Zajada je z pieczywem, z naleśnikami i placuszkami oraz zdarza się czasami, że prosto ze słoiczka. Czekośliwkę robiłam rok temu, zrobiłam ją w ilości hurtowej, ponieważ tak mi ładnie drzewo obrodziło. Słoiczków mam jeszcze na tą zimę. Z proporcji podanej w przepisie wychodzi około 10 słoiczków po 200-300 ml, a przepis na czekośliwkę jak i czekowiśnię pochodzi ze strony ChiliBite. Polecam serdecznie :)


Składniki:

  • 3 kg wydrylowanych śliwek (najlepiej węgierek)
  • 1 kg cukru
  • 100 g ciemnego deserowego kakao
  • 4-6 łyżek rumu

Przygotowanie:

Śliwki przełożyć do szerokiego garnka z grubym dnem i zasypać cukrem. Pozostawić na chwilkę aż puszczą trochę soku. Garnek wstawić na palnik i na większym ogniu podgrzewać aż cukier się rozpuści, śliwki puszczą sok i troszkę zmiękną. Następnie zmniejszyć moc palnika i smażyć konfiturę na małej mocy palnika do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gotowałam w pierwszym dniu około 2 godziny, następnie palnik wyłączyłam i zostawiłam do następnego dnia. Kolejnego dnia smażyłam również 2 godziny.

Pod koniec smażenia, kiedy jeszcze troszkę soku zostanie w garnku, wybrać chochelką sok (około szklanki) i rozrobić z kakao. Gdyby było za gęste dodać jeszcze soku. Rozrobione kakao wlać do garnka ze śliwkami, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około 20 - 30 min. Na koniec dodać rum, przesmażyć krótko aby smak rumu pozostał a alkohol wyparował.

Gorącą czekośliwkę nakładać do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcać nakrętki i jak radzi autorka studzić bez odwracania. Ja dodatkowo czekośliwkę zapasteryzowałam z obawy przed możliwością popsucia. Robiłam ją rok temu i jak widać, świetnie się trzyma, a słoiczków mam jeszcze na tą zimę.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

10 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Hehehe, brzmi i smakuje o wiele lepiej niż wygląda :)

      Usuń
  2. Uwielbiam czekośliwkę, ja robię z gorzką czekoladą, skórką i sokiem z pomarańczy, smakuje obłędnie. Jutro jadę po śliwki i od poniedziałku startuję z przetworami-uwielbiam ten czas, kiedy można dary lata zamykać w słoiki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Twoja wersja koniecznie do wyprobowania. Ze skórką pomarańczową robiłam dżem korzenny wiśniowy ;)

      Usuń
  3. Aż na sam widok człowiek się oblizuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ciągle pamiętam o Waszych choco jabłkach

      Usuń
  4. Najlepsze rzeczy na świecie! Aż mi się buzia uśmiecha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne są dżemy w wersji choco, jakby się jadło czekoladę z nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena