piątek, 14 sierpnia 2015

Fish and chips a'la Gordon Ramsay (paluszki rybne w panierce z koperkiem i frytki z piekarnika)


Tradycyjne angielskie danie, fish and chips, jednak w troszkę zdrowszej wersji to propozycja samego Gordona Ramsay'a. Paluszki rybne w panierce mają dodatek koperku, który daje rybie piękny aromat. Frytki natomiast są z dodatkiem papryki i pieczone są w piekarniku. Gordon w swoim programie z tych frytek zrobił kanapkę (tak, tak - frytki ułożył pomiędzy dwie kromki chleba) i tak jadł, ja natomiast podałam tradycyjnie. Polecam szczerze, i proponuję jeszcze chrupiące paluszki rybne, które już są na blogu :) Aha, dowiedziałam się też z programu, że każdą rybę najlepiej najpierw posolić i schować na minimum pół godziny do lodówki bo to zapobiega rozpadaniu się podczas smażenia, panierowania czy pieczenia. Nawet o tym nie wiedziałam i zawsze bezpośrednio po soleniu od razu ją przygotowywałam. Teraz przetestowałam i rzeczywiście Gordon bzdur nie opowiada. Także jak to Gordon mówi: Enjoy!




Składniki:

Paluszki rybne:
  • filety rybne (u mnie 500 g kostki z mintaja)
  • sól
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • garść posiekanego koperku

Frytki z piekarnika:
  • ziemniaki (ilość dowolna)
  • sól i pieprz
  • mielona papryka
  • oliwa/olej

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. W garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucić ziemniaki i pogotować 5 min. Ziemniaki odcedzić, przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i posypać czerwoną, mieloną papryką, skropić oliwą lub olejem. Wymieszać porządnie aczkolwiek delikatnie. Ziemniaki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i zapiekać około 20 min do zrumienienia.
Filety rybne pokroić na paluszki, każdy oprószyć solą i schować na minimun pół godziny do lodówki. Dzięki temu ryba nie będzie się rozpadać.

Na trzech talerzach przygotować osobno: mąkę, jajko roztrzepane z odrobiną soli, bułkę tartą wymieszaną z posiekanym koperkiem. Paluszki rybne panierować: mąka, jajko i bułka tarta z koperkiem. Smażyć na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. łosoś poczeka:) rybne paluszki własnej roboty to dopiero smak i w pełni zasłużone uznanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak pisałam u Ciebie, paluszki to obiadek sprzed tygodnia natomiast dziś miałam dylemat pomiędzy rybką przyrządzoną w podobny sposób jak twój łosoś a rybką z chrzanową kruszonką. Wybrałam to drugie, jakoś mniej roboty przy niej było :)

      Usuń
  2. Ciekawy ten patent z odczekaniem po soleniu by ryba się nie rozpadła, muszę zapamiętać. A nuż się kiedyś przyda, choć ryby niestety rzadko goszczą na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też, ale teraz staram się to zmieniać

      Usuń
  3. Uwielbiamy aromat jaki daje koperek :D W daniach sprawdza się smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę niby nic taki dodatek koperku a jak pięknie tą rybkę urozmaicił :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena