poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Galette ze śliwkami i cynamonem


Galette to rodzaj tarty pieczonej bez specjalnej formy. Ciasto kruche należy tylko rozwałkować na okrągły placek, na środek ułożyć dowolne owoce i brzegi ciasta zawinąć na wierzch. U mnie ciągle połączenie śliwek, orzechów i cynamonu jest na topie, jak i również zawędrowało na stronę Moje Wypieki - bo stamtąd mam przepis. Serdecznie polecam!




Składniki:

Ciasto kruche:
  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 ml zimnej maślanki/kefiru
Dodatkowo:
  • 550 g śliwek (wydrylowanych i pokrojonych w grubsze plasterki)
  • 2 łyżki zmielonych orzechów (oryginalnie migdały)
  • 3 łyżki cukru cynamonowego (lub zwykły + łyżeczka cynamonu)
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić na gładką kulę. Można zagnieść też metodą tradycyjną na stolnicy. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 60 min.

Schłodzone ciasto rozwałkować na duży okrąg podsypując delikatnie mąką. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść ciasto. Środek tarty wysypać zmielonymi orzechami. Zacząć wykładać owoce zachowując około 3 cm odstępu od brzegów tarty. Śliwki układać od zewnątrz ku środkowi, w taki sposób aby plasterki owoców na siebie zachodziły. Całość oprószyć cukrem cynamonowym i zawinąć brzegi ciasta na wierzch, lekko je zlepiając. Dzięki temu nie odwiną się podczas pieczenia. Posmarować brzegi ciasta jajkiem.

Gotową tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC  z funkcją grzania góra-dół i piec 35-40 min do zezłocenia brzegów. Około 10 min przed końcem pieczenia przełączyć piekarnik na opcję tylko dolnej grzałki, tak aby spód był wypieczony.

Gotową tartę wystudzić na kratce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Podawać jak kto lubi - z bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Zrobiłam galette z bloga Moje Wypieki. Pycha :) ! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też moja ulubiona strona z przepisami, jak tylko się pojawiło wiedziałam, że zaraz będzie u mnie, tym bardziej, że już śliwki+orzechy+cynamon to u mnie połączenie ostatnich dni, począwszy od knedli, poprzez ciasto maślankowe a na galette z przepisu Doroty kończąc.

      Usuń
  2. Tak, tam jest wielka skarbnica doskonałych przepisów. Nic tylko z niej czerpać pełnymi garściami :). A potem się delektować tymi pysznosciami :)..

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nie musimy dodawać, że jakby tam się jeszcze gdzieś kruszonka znalazła to byłybyśmy w niebie? :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena