wtorek, 4 sierpnia 2015

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i czerwoną soczewicą


Gołąbki, niby zwykłe a jednak niezwykłe. A to za sprawą soczewicy i dużej ilości czosnku. Smacznie się komponowały z sosem zrobionym ze świeżych pomidorów. Specjalnie polane sosem po wierzchu, a nie duszone w pomidorach, tak aby smaki się komponowały ale nie przechodziły jedno w drugie. Przepis autorstwa Jakuba Kuronia, opracowany specjalnie dla sklepów sieci Biedronka - ja tylko wtrąciłam swoje trzy grosze do sosu, albowiem przygotowałam sos z cebulką, gdzie oryginalnie jej nie było. A z reszty młodej kapusty przyrządziłam pyszny bigosik z młodej kapusty i pomidorów. Polecam!



Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej własnoręcznie)
  • młoda kapusta
  • 150 g soczewicy czerwonej 
  • ½ pęczka koperku, posiekanego
  • pęczek szczypiorku, posiekanego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sos ze świeżych pomidorów:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę umieścić w garnku, zalać zimną wodą maksymalnie 2 cm ponad poziom ziaren. Wstawić na palnik i od momentu zagotowania gotować 10 min pod przykryciem, pod koniec gotowania posolić. Soczewicę pozostawić do ostudzenia.

W misie umieścić mielone mięso, soczewicę, przeciśnięte ząbki czosnku i posiekany koperek wraz ze szczypiorkiem. Masę dobrze wyrobić, na końcu doprawić solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać - przydadzą się do wyścielenia naczynia). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.

Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.

Naczynie żaroodporne wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki obok siebie i podlać około 300 ml wody z parzenia kapusty. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać gołąbki około godziny. Gołąbki będą gotowe, jeśli kapusta nakłuta widelcem będzie miękka.

Przygotować sos: drobno pokrojoną cebulkę przesmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać pokrojony czosnek i całość zezłocić. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki usuwając twarde końcówki. Mi pestki nie przeszkadzają więc nie przecieram pomidorów przez sito. Pokrojone pomidory dodać do przysmażonej cebuli. Podgotować około 10 min, aż pomidory zmiękną. Całość zblendować i dopiero przyprawić cukrem, cytryną, solą i pieprzem.

Gołąbki podawać wg uznania, np. z młodymi ziemniaczkami, polane sosem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

10 komentarze :

  1. Gołąbki robiłam z ryżem, z kaszami a z soczewica jeszcze nie próbowałam, na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas zawsze były z ryżem, a tu soczewica - koniecznie wypróbuję tę wersję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdź :) jestem ciekawa opinii.

      Usuń
  3. Gołąbki to nasz smak dzieciństwa, kiedyś mama robiła je na każdą większą okazję :P Ale z soczewicą jeszcze nie jadłyśmy a muszą być przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne, tylko za radą koleżanki należy użyć mięsa wieprzowego niezbyt chudego. Robiła z samej szynki i wyszły jej mało soczyste.

      Usuń
  4. Gołąbki uwielbiam, ale z soczewicą jeszcze nie miałam okazji spróbować :)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mnie ten Biedronkowy przepis zaintrygował

      Usuń
  5. Zaciekawiłaś mnie, bo też jeszcze nigdy nie jadłam gołąbków z soczewicą. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja wiem, miały być najpierw pierogi, ale cóż .. wyszły gołąbki :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena