niedziela, 30 sierpnia 2015

Karmelowy popcorn Gordona Ramsay'a (salted caramel popcorn)


KarmeLove maleństwa :) Świetna alternatywa dla zwykłego popcornu czy chipsów. Przepis samego Gordona Ramsay'a z programu "Ultimate home cooking". Nic dodać, nic ująć tylko robić :) Enjoy!

Składniki:

  • 1/4 szklanki ziaren popcornu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
Karmel:
  • 1/4 szklanki cukru
  • duża szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Do szerokiego garnka z grubym dnem nalać olej, wsypać ziarna popcornu, zamknąć pokrywką i ustawić na palnik. Gdy ziarna zaczną się już otwierać, zmniejszyć moc palnika i poczekać aż cały popcorn będzie gotowy i przestanie już "strzelać". Gotowy popcorn przesypać do miski i odłożyć na bok.

Do tego samego rondla wsypać na dno cukier i szczyptę soli. Garnek umieścić na palniku i zacząć karmelizować cukier. Sam cukier bez wody rozpuszcza się bardzo szybko. Gdy cukier nabierze już pięknego bursztynowego koloru dołożyć masło, wymieszać i wsypać sodę. Pogotować chwilkę i wyłączyć palnik.

Do garnka z karmelem wsypać gotowy popcorn, porządnie wymieszać aby cały popcorn pokrył się karmelem. Popcorn wyłożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i pozostawić do ostudzenia i wyschnięcia. Popcorn karmelowy już gotowy :)

Zrobiłyśmy z córcią rożki z papieru do pieczenia i poszłyśmy oglądać film :)

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

14 komentarze :

  1. lepiej, niż w kinie;)
    zastanawiam się, po co tu soda w karmelu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek sody do karmelu wywodzi sie z krajów anglosaskich. Soda pod wpływem obróbki termicznej spulchnia masę. Później po stwardniu karmel nie jest taki ttwardy a chrupki. Z takiej masy karmelowej robi się też tradycyjny angielski smakołyk honeycomb, coś jak nasze karmelki, ale o porowatej strukturze, dzięki sodzie.

      Usuń
    2. Tutaj nie wiem czy moja ocena będzie subiektywna, bo dla mnie nie jest. Musialabyś sama ocenić. Może najpierw dodać 1/4 łyżeczki na próbę? W tym karmelu jest tylko cukier, masło i soda aby ładnie zastygło tworząc kruchą, ale nie łamiącą zębów otoczkę. Taki karmel ze śmietanką z kolei by nie zastygł a był lepiący jak taki zwykły sos. Nic innego nie pozostaje Ci jak tylko spróbować i dać mi znać, czy ta soda Tobie przeszkadza czy nie.

      Usuń
    3. Jestem ciekawa Twojej opinii :)

      Usuń
  2. Nigdy za popcornem szczególnie nie przepadałyśmy ale może po takim karmelowym byśmy zdanie zmieniły? :P Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiecie co, nie mam zielonego pojęcia czy po takim karmelowym zdanie byście zmieniły. Zawsze można spróbować z małą ilością :)

      Usuń
  3. Zrobiłam właśnie- expresowo i naprawdę pysznie! Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  4. mi niestety wychodzi gorzki... za każdym razem. czego to wina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najprawdopodobniej za długo karmelizujesz cukier. Powinien mieć bursztynowy kolor a najlepsza temperatura to 170 st max. Później szybko się pali i robi gorzki. Jak już tylko osiągnie piękny kolor, ściągnij z palnika i na boku dodaj masło i sodę, później postaw na palnik z powrotem aby chwilkę podgotować - może w ten sposób uda się uniknąć zbyt mocnego skarmelizowania.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena