niedziela, 30 sierpnia 2015

Karmelowy popcorn Gordona Ramsay'a (salted caramel popcorn)


KarmeLove maleństwa :) Świetna alternatywa dla zwykłego popcornu czy chipsów. Przepis samego Gordona Ramsay'a z programu "Ultimate home cooking". Nic dodać, nic ująć tylko robić :) Enjoy!

Składniki:

  • 1/4 szklanki ziaren popcornu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
Karmel:
  • 1/4 szklanki cukru
  • duża szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Do szerokiego garnka z grubym dnem nalać olej, wsypać ziarna popcornu, zamknąć pokrywką i ustawić na palnik. Gdy ziarna zaczną się już otwierać, zmniejszyć moc palnika i poczekać aż cały popcorn będzie gotowy i przestanie już "strzelać". Gotowy popcorn przesypać do miski i odłożyć na bok.

Do tego samego rondla wsypać na dno cukier i szczyptę soli. Garnek umieścić na palniku i zacząć karmelizować cukier. Sam cukier bez wody rozpuszcza się bardzo szybko. Gdy cukier nabierze już pięknego bursztynowego koloru dołożyć masło, wymieszać i wsypać sodę. Pogotować chwilkę i wyłączyć palnik.

Do garnka z karmelem wsypać gotowy popcorn, porządnie wymieszać aby cały popcorn pokrył się karmelem. Popcorn wyłożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i pozostawić do ostudzenia i wyschnięcia. Popcorn karmelowy już gotowy :)

Zrobiłyśmy z córcią rożki z papieru do pieczenia i poszłyśmy oglądać film :)

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

15 komentarze :

  1. lepiej, niż w kinie;)
    zastanawiam się, po co tu soda w karmelu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek sody do karmelu wywodzi sie z krajów anglosaskich. Soda pod wpływem obróbki termicznej spulchnia masę. Później po stwardniu karmel nie jest taki ttwardy a chrupki. Z takiej masy karmelowej robi się też tradycyjny angielski smakołyk honeycomb, coś jak nasze karmelki, ale o porowatej strukturze, dzięki sodzie.

      Usuń
    2. Tutaj nie wiem czy moja ocena będzie subiektywna, bo dla mnie nie jest. Musialabyś sama ocenić. Może najpierw dodać 1/4 łyżeczki na próbę? W tym karmelu jest tylko cukier, masło i soda aby ładnie zastygło tworząc kruchą, ale nie łamiącą zębów otoczkę. Taki karmel ze śmietanką z kolei by nie zastygł a był lepiący jak taki zwykły sos. Nic innego nie pozostaje Ci jak tylko spróbować i dać mi znać, czy ta soda Tobie przeszkadza czy nie.

      Usuń
    3. Jestem ciekawa Twojej opinii :)

      Usuń
  2. Nigdy za popcornem szczególnie nie przepadałyśmy ale może po takim karmelowym byśmy zdanie zmieniły? :P Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiecie co, nie mam zielonego pojęcia czy po takim karmelowym zdanie byście zmieniły. Zawsze można spróbować z małą ilością :)

      Usuń
  3. Zrobiłam właśnie- expresowo i naprawdę pysznie! Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  4. mi niestety wychodzi gorzki... za każdym razem. czego to wina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najprawdopodobniej za długo karmelizujesz cukier. Powinien mieć bursztynowy kolor a najlepsza temperatura to 170 st max. Później szybko się pali i robi gorzki. Jak już tylko osiągnie piękny kolor, ściągnij z palnika i na boku dodaj masło i sodę, później postaw na palnik z powrotem aby chwilkę podgotować - może w ten sposób uda się uniknąć zbyt mocnego skarmelizowania.

      Usuń
  5. Czy zamiast masla można dać olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena