środa, 19 sierpnia 2015

Knedle ze śliwkami i orzechowo-cynamonową bułką z masłem


Jako pierwsze na blogu knedle ze śliwkami, tradycyjne, babcine - z ciastem z samych ziemniaków. Ciasto bardzo delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. A na zwieńczenie bułka tarta z masełkiem, ale nie taka zwykła. Ta jest z dodatkiem orzechów i cynamonu, która idealnie pasuje do okraszenia dań mącznych na słodko. Knedle też wyśmienite są z jogurtem naturalnym, obsypane cukrem zwykłym lub cynamonowym, albo jak lubicie. Z tej porcji wyszły mi 22 knedle, wielkości dłoni. Polecam bo są wyśmienite :)




Składniki:

Knedle:
  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • mąka pszenna 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • cukier
  • śliwki (najlepiej bardzo duże, zużyłam niecały 1 kg)
Orzechowo-cynamonowa bułka z masełkiem:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • duża garść orzechów np. włoskich (zmielonych ok 3 łyżki)
  • 2 łyżki cukru cynamonowego (lub zwykły z 0,5 łyżeczki cynamonu)

Orzechy zmielić w malakserze lub młynku do kawy. W garnuszki rozpuścić masło, dodać do niego orzechy, bułkę tartą i cukier. Podsmażyć chwilkę aż bułka się ładnie zarumieni.


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i póki są jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pozostawić do ostygnięcia, mogą być letnie ale nie gorące.

W międzyczasie umyć śliwki, wydrylować z pestek. Śliwki przecinać tak, aby były nie do końca rozcięte. W szerokim garnku zagotować wodę z solą.

Metodą mamy mojego męża: przeciśnięte ziemniaki ugnieść delikatnie na dnie misy (u mnie misa miksera) lub na stolnicy. Masę podzielić na 4 części, jedną część przełożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę pszenną - tyle ile miejsca zajmowały ziemniaki. Dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby ciasto nadal było klejące.

Brać kawałek ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, na to kłaść śliwkę (można w środek nasypać cukru lub włożyć kostkę cukru), ciasto zlepić w kulę, odkładać na oprószoną mąką tacę. Postąpić tak samo z resztą ciasta i śliwek.

Knedle wrzucać partiami na wrzątek, delikatnie przemieszać aby nie przykleiły się do dna, gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

Podawać wg uznania, polane jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną, obsypane cukrem zwykłym lub cynamonowym, bułką z masełkiem lub proponowaną przeze mnie orzechowo-cynamonową bułką z masłem.



Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Ale dawno takich knedelków nie jadłam! A jeszcze z tą bułeczką - pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne bardzo, takie domowe i tradycyjne. A bułka orzechowa to takie fajne urozmaicenie.

      Usuń
  2. ale mam na nie ochotę! robiłam morelowe z ciastem serowym, teraz chyba pora na ciasto ziemniaczane... I koniecznie z bułką z cynamonem i orzechami - taka posypka zdecydowanie do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiscie okrasa przepyszna, te orzechy chodzą i chodzą za mną. Ja z kolei mam ochotę na Twoje knedle serowe. A robię same ziemniaczane ponieważ mój mąż nie je twarogu, w cieście mieszanym wyczuwa i mu smak przeszkadza.

      Usuń
  3. Ale tą bułką z masłem to nas dopiero rozłożyłaś :) Naprawdę świetny pomysł, bo cynamon i orzechy w takim zestawieniu naprawdę muszą smakować świetnie :) Na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jakiegoś czasu orzechy chodzą za mną i wciskam je gdzie popadnie hehhe, a tak na poważnie to w mojej 20 letniej książce kucharskiej był przepis na knedle, gdzie cukier z cynamonem i orzechami należało umieścić w śliwce i wtedy knedle zrobić. Jak dla mnie to za dużo roboty, a później należy uważać aby nic się nie wysypało - więc patent przełożyłam na okrasę. Muszę się przyznać, że resztę tej bułki wyjadłam ot tak z rondelka.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena