piątek, 7 sierpnia 2015

Kukurydza z masłem czosnkowym, pietruszką i ostrą papryczką


Na palcach jednej ręki mogę policzyć warzywne dodatki, które mój mąż toleruje. Zaszczytne miejsce wśród nich ma kukurydza, ale tylko świeża w kolbach. Masło czosnkowe z pietruszką nadało piękny aromat kolbom a ostra papryczka podkręciła smak. Nie dość, że pyszne to jeszcze ekspresowe :) Polecam!

Składniki:


Masło czosnkowe z pietruszką na 2 kolby:
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
Miękkie masło wymieszać z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić do smaku.

Przygotowanie:

Kolby kukurydzy oczyścić i umyć. Można przekroić na mniejsze części. Kolby nasmarować ze wszystkich stron masłem czosnkowym z pietruszką i położyć do naczynia żaroodpornego lub formy. Papryczkę chili pokroić drobno i posypać nią kolby.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15-20 min. Piekłam z górną grzałką + termoobieg. Podawać najlepiej ciepłe, jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa.

Kolby kukurydzy można też przyrządzić na grillu - są świetne!

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. uwielbiam gotowaną kukurydzę, posypaną solą, z masełkiem. Skuszę się też chętnie na pieczoną, tym bardziej, że z takim pysznym masełkiem...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się skusić ;) Ja zawsze wybieram pieczenie, podczas zapiekania masełko topi się na kukurydzy i cała kukurydza przechodzi jego smakiem.

      Usuń
  2. Raz jadłyśmy taką gotowaną kukurydzę w kolbie i była dla nas ciut za słodka ale my jej jednak tak świetnie nie przyprawiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z kolei też uwielbiam kukurydzę, taką jaka Wam nie smakuje - słodziutką z masełkiem i szczyptą soli (bo szczypta soli wzmaga słodycz jak mawia Wachowicz), taką jak Julianna wspominała. Natomiast mój mąż uwielbia wersję "mega hot", a najlepiej nie z masłem a wysmarowaną w oliwie chili lub piri-piri.

      Usuń
  3. Świetny pomysł na niecodzienne podanie kukurydzy, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pokłony w tym wypadku dla męża, bo wykonane wg jego życzenia i zaleceń.

      Usuń
  4. Lubię, zjadłabym :D Jak byłam na wakacjach w Pradze jadłam najpyszniejszą kukurydzę, podawaną właśnie z takim masełkiem, ale dodatek papryczki musi robić ogromną robotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryczka nadaje ostrości. Ja dla siebie to bym dała jej mniej, za to mój uwielbia ostre smaki, aż palą.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena