czwartek, 13 sierpnia 2015

Kurczak z ciecierzycą Gordona Ramsay'a


Gordon Ramsay jest niezwykle fascynującym jak dla mnie szefem kuchni. Miałam okazję oglądać różne jego oblicza, a teraz jestem w trakcie serii gdzie gotuje wraz z rodziną we własnej kuchni. Przyjemnie ogląda się Gordona, który cierpliwie gotuje z dziećmi, uczy ich technik gotowania czy krojenia, odpowiada im na dziwne pytania ze stoickim spokojem. Takiego Gordona lubię, i lubię też jego kurczaka z ciecierzycą, którego prezentuję poniżej. Enjoy!



Składniki:

Nadzienie:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • sól i pieprz
  • mała, ostra papryczka (dałam 1/3)
  • cytryna
  • tymianek
Kurczak:
  • duży kurczak 
  • 200 g masła (miękkiego)
  • estragon (kilka listków drobno posiekanych lub suszony)
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej
  • główka czosnku

Przygotowanie:

Przygotować nadzienie: ugotowaną ciecierzycę przełożyć do miski, dodać małą pokrojoną papryczkę, skórkę startą z cytryny (cytrynę zachować), kilka listków świeżego tymianku lub suszonego. Całość przyprawić solą i pieprzem.

Miękkie masło wymieszać z estragonem na jednolitą, smarowną pastę. Kurczaka umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Położyć na desce tak, aby pierś była u góry. Skórkę na piersi lekko podważyć i wsunąć masło estragonowe, rozsmarowując je między mięsem piersi a skórką po całej powierzchni. Kurczaka nafaszerować przygotowanym wcześniej nadzieniem, zatkać cytryną (tą, z której wcześniej ścierano skórkę), nóżki obwiązać ściśle nicią tak aby nadzienie i cytryna nie wypływały.

Główkę czosnku bez obierania przekroić wszerz. Położyć na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Na czosnku ułożyć kurczaka piersią do góry i nasmarować olejem lub oliwą, aby masło pod skórką się nie przypaliło.

Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piekłam 1,5 h pod pokrywą naczynia żaroodpornego, a następnie 15 min bez pokrywy z górną grzałką do zrumienienia skórki.

Gdy kurczak będzie upieczony, delikatnie rozwiązać nogi, wyciągnąć cytrynę a ciecierzycę przełożyć do naczynia. Kurczaka przełożyć na półmisek, już jest gotowy.

Do przełożonej ciecierzycy dolać sosu powstałego z pieczenia kurczaka. Cytrynę przekroić i przetrzeć przez sito do ciecierzycy (polecam dodać najpierw tylko połowę, spróbować i ewentualnie dodać resztę). Przetrzeć również czosnek z dna naczynia. Dodać odrobinę oliwy i całość rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodatek wraz z kurczakiem gotowy.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Uwielbiamy ciecierzycę ale jakbyśmy połączyły ją z mięsem to nasze brzuchy by sobie nie poradziły :P
    Nie mniej danie wygląda zniewalająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo mięso tylko z tym masłem estragonowym jest bardzo delikatne i pyszne. Pieczona ciecierzyca jako sama w sobie smaku mięsu nie oddaje, a nabiera go tylko bo później podajemy ją jako dodatek, więc spokojnie można zrobić kurczaka bez niej.

      Usuń
  2. Super, takie pieczone kurczaki w całości zawsze robiły na mnie wrażenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wbrew pozorom szybciej je przygotować aniżeli pojedyncze pałki czy inne części kurczaka :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena