czwartek, 20 sierpnia 2015

Olej szczypiorkowy


Szukając nowego pomysłu na przygotowanie kolb kukurydzy znalazłam świetny przepis na olej szczypiorkowy. Taki aromatyczny olej to nie tylko walory smakowe ale też świetny sposób na wykorzystanie zalegającego w lodówce szczypiorku. Wiele razy zdarzyło mi się wyrzucać pęczki, które już zmarniały, zwiędły i nie były już apetycznie zielone. A taki olej można wykorzystać na wiele sposobów, wystarczy doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać troszkę soku z cytryny i mamy pyszny sos sałatkowy. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :)


Składniki:

  • szklanka posiekanego szczypiorku (wraz z cebulkami)
  • 1/4 szklanki oleju (najlepszy rzepakowy - najbardziej neutralny)

Przygotowanie:

Olej wlać do garnuszka i zagrzać, ma być dość ciepły ale nie gorący. Do ciepłego oleju dodać cały szczypior, mieszając potrzymać chwilkę na palniku - dosłownie pół minuty tak aby szczypior zmiękł, ale nadal był intensywnie zielony.

Olej przelać do słoiczka, przechowywać w lodówce do 7 dni.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

10 komentarze :

  1. Faktycznie ciekawy pomysł :) Szybki a na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewo, ale fajnie, że olej szczypiorkowy przypadł ci do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo. Zrobiłam też awaryjną sałatkę z pomidorków i mozzarellą gdy okazało się, że gości na kolacji będę miała. Najlepszy był ten olej na końcu, gdy mogłam suchym chlebem wybrać resztę oleju z salaterki. Dziękuję jeszcze raz za przepis :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jest tak mało skomplikowany, że warto go zrobić.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Pomysł Beaty, od której zaczerpnęłam przepis, ale zgadza się, że świetny :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena