wtorek, 18 sierpnia 2015

Ryba pod chrzanową kruszonką


Odkąd zobaczyłam ten przepis w programie Ewy Wachowicz, bardzo byłam ciekawa smaku ryby w połączeniu z chrzanem. I wcale się nie zawiodłam, rybka wyszła delikatna, soczysta a chrzan dał lekki posmak kruszonce bez zbędnej dominacji. Przygotowuje się tą rybę błyskawicznie, więc same plusy. Polecam :)



Składniki:


  • 4 filety z białej ryby
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki chrzanu (dałam 2)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła (stopionego)
  • pieprz (użyłam cytrynowy)
  • sól morska

Przygotowanie:

Rybę skropić sokiem z cytryny, solidnie przyprawić solą i pieprzem i posmarować roztopionym masłem. Ułożyć na blasze piekarnikowej wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.

Chrzan wymieszać z bułką tartą. Połączyć z resztą stopionego masła i rozłożyć na rybich filetach, lekko dociskając do ryby. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180o C.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

12 komentarze :

  1. i już wiem, jak urozmaicić pieczoną rybkę:) chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, ciekawe czy Ci zasmakuje :)

      Usuń
    2. nie stronię od chrzanu, ba, nawet bardzo lubię jego posmak w sosach. Dlaczego by nie spróbować z rybą;)

      Usuń
    3. W tym roku zrobiłam również wiśnie w zalewie chrzanowej. Lecz chyba przepis poczeka na kolejny rok, bo wiśnie już się kończą a musiałam spróbować czy to dobry pomysł był ;)

      Usuń
  2. Czekałam na ten przepis z niecierpliwością, bardzo chętnie go wypróbuję gdy już zdecydujemy się zrobić rybę na obiad ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przyznam szczerze sceptycznie podchodziłam do niego, chrzan i ryba? Ale naprawdę mi smakowało, mojej mamie, którą gościłam również :)

      Usuń
  3. Czasem mamy ochotę na coś intensywnie chrzanowego :D Ciekawy sposób na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie słyszałam o takiej kruszonce, ale jestem pewna, że chrzan doda rybce świetnego posmaku :)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto spróbować choćby się przekonać czy nam odpowiada smak. Ja nie dowierzałam, że ryba i chrzan mogą być dobre - a tu proszę, taka niespodzianka.

      Usuń
  5. Ja również wypróbuję, już czuję że będzie mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba tylko ja taka sceptyczna byłam i dwa razy się zastanawiałam czy robić ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena