czwartek, 20 sierpnia 2015

Schab duszony w mleku


Schab duszony w mleku to jedno z dań programu Kuchenne Rewolucje, którym zachwyciła się Magda Gessler, przyrządzone przez kucharkę pracującą w restauracji biorącej udział w programie. Schab z tego przepisu wychodzi miękki, delikatny, kruchutki. Można go udusić na patelni czy w rondlu, jak i w naczyniu żaroodpornym piekąc w piekarniku. Pieczony schab podzieliłam na połowę, jedną część zjedliśmy na obiad z sosem, a drugą część będziemy mieli jako wędlinę. Polecam :)


Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • gałązki rozmarynu świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5-6 goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Schab umyć i osuszyć. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, obsmażyć schab na złoto z każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na chwilę na talerz.

Na tą samą patelnię wlać mleko, dołożyć resztę przypraw oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość zagotować. Mięso oprószyć solą i pieprzem, włożyć na patelnię do gotującego się mleka. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 h.

Uduszone, miękkie mięso wyciągnąć z sosu i odłożyć na bok. Sos odparować aż do uzyskania gęstej konsystencji, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, na końcu przecedzić przez sitko. Do gotowego sosu można włożyć schab i chwilkę razem poddusić, lub gotowym sosem polewać plastry mięsa na talerzu i tą opcję ja zawsze preferuję.

Schab jest wyśmienity jako ciepłe danie obiadowe z ziemniakami jak i na zimno.

* z braku czasu na długie duszenie, surowy schab można pokroić na grubsze plastry, obsmażyć i wtedy udusić. Z pewnością uduszą się znacznie szybciej aniżeli wielki kawał mięsa.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Taki kruchutki i rozpływający się w ustach po prostu idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, jednak bardzo delikatny.

      Usuń
  2. piękny kawała mięsa! kruche, soczyste... Taki schab robiła jedna nasza znajoma starsza pani z Hiszpanii. Byłam zaskoczona, że w mleku, a teraz wiem, że smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć schabu w kawałku jako pieczyste nie lubię za bardzo, tak ten schab nam bardzo smakował bo właśnie był kruchy i delikatny a nie suchy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena