środa, 26 sierpnia 2015

Warzywne leczo (w słoiki na zimę)


Przygotowywałam już leczo z kiełbasą, a teraz zamknęłam w słoikach jego warzywną wersję z przepisu Julianny, z dodatkiem marchewki. Przygotowywałam jak zwykle z odpowiednią kolejnością podsmażania warzyw. Zimą wystarczy podsmażyć kiełbaskę i dodać zawartość słoika z leczo, choć można oczywiście jeść tylko wersję warzywną. Z przepisu wyszło mi 4l leczo. Polecam :)


Składniki:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 300 g marchewki 
  • 1 kg papryki
  • 0.5 kg pomidorów
  • 200ml koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • szczypta chili
  • świeżo mielony pieprz
  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju

Przygotowanie:

Przygotować składniki: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki lub w kostkę, cukinię bez obierania pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę a miąższ pokroić w grubą kostkę (nie usuwam gniazd nasiennych). Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w półplasterki.

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej/oliwę. Podsmażyć cebulę i zezłocić, dodać czosnek i również krótko przesmażyć. Dorzucić paprykę i marchewkę, gdy troszkę się przesmażą dodać cukinię i na końcu pomidory. Gotować wszystko aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane i część puszczonych soków odparuje. Doprawić leczo do smaku przyprawami i ziołami, dodać koncentrat pomidorowy i chwilkę podgotować.

Leczo włożyć do wypieczonych wcześniej słoików, zakręcić nakrętki i zapasteryzować 20 min w piekarniku lub tradycyjnie w wodzie.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Też robimy takie leczo w słoikach :D Jako studentki nie raz nam uratowały życie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiecie, ja już się szykuję na nowy rok szkolny - czyli zapasy w spiżarce, pełen zamrażalnik już gotowych wyrobów albo półproduktów. Jak teraz przez okres wolnego robiłam np mielone, to zawsze z potrójnej porcji, do zjedzenia na obiad - a reszta do zamrażarki. Zaraz mi się zacznie szał lekcji, testów, matur, papierów itd, a 1 września tuż tuż ...

      Usuń
  2. a ja jeszcze nie robiłam... muszę się zaopatrzyć w cukinię i paprykę. Zimą w kilka chwil można mieć pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, to takie "kontrolowane lenistwo"

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena