środa, 16 września 2015

Bułeczki z jarmużowym pesto i mozzarellą


Do szczególnie urokliwych lub fotogenicznych te bułeczki nie należą. Ale za to jak smakują - puszyste drożdżowe ciasto, pesto jarmużowe a na wierzchu starta mozzarella. Ciasto z tego przepisu towarzyszy mi już dobrych kilka lat i używam go do wszystkich wytrawnych wypieków drożdżowych. Przepis pochodzi z gazetki Pani Domu poleca - Boże Narodzenie z 2009 roku. Reszta to moja propozycja wykorzystania pesto z jarmużu. A bułeczki były smaczne jeszcze ciepłe jak i dnia kolejnego. Polecam :)





Składniki (8 szt):

Ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki stopionego masła (45g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • pesto jarmużowe (z tego przepisu)
  • kulka mozzarelli (starta na tarce)
  • jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.

Po tym czasie ciasto krótko jeszcze raz zagnieść aby je odgazować. Podzielić na 8 części. Każdą część uformować w bułeczkę i odłożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Bułeczki układać w odstępach. Blaszkę przykryć ponownie ściereczką i zostawić bułeczki do napuszenia na około 30-45 min.

Gdy bułeczki będą już napuszone za pomocą szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce. Szklankę przyłożyć do bułeczki (wcześniej dno zamoczyłam w mące) i mocno docisnąć, prawie aż do blachy.

Do każdego wgłębienia nałożyć po łyżeczce pesto z jarmużu, posypać mozzarellą. Brzegi bułeczek posmarować rozkłóconym jajkiem.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 25-30 minut do zrumienienia brzegów. Bułeczki studzić na kratce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. czekałam na pomysł zastosowania pesto jarmużowego:) warto było - bułeczki zapowiadają się doskonale!
    czy ciasto nie wychodzi zbyt twarde? 4łyżki mleka na 2 szklanki mąki - czy jeszcze dolewamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przepisem jest wszystko ok, nic nie dolewamy więcej, jest też tam stopione masło i wraz z jajkami już jest odpowiednia ilość płynów. A ciasto wychodzi jak puch i zawsze takie pytanie są najtrudniejsze - może spróbujesz z połowy porcji i dasz znać co sądzisz o tym cieście? :) Mi ten przepis towarzyszy od 2009 roku i jak dla mnie jest numerem 1.

      Usuń
    2. mam swoje wypróbowane drożdżowe, ale dlaczego by nie spróbować nowego;)

      Usuń
    3. i vice versa - muszę zobaczyć jakie to Twoje ulubione

      Usuń
  2. Naszym zdaniem bułeczki wyglądają intrygująco w połączeniu z tym zielonym kolorem :) Bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie jarmużu :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena