niedziela, 6 września 2015

Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną


Tuż obok mojego ulubionego ciasta pierogowego, na podium stanęło ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany ze strony Bistro mama. Ciasto jest mięciutkie, bardzo elastyczne, lepione pierogi nie rozrywają się. Z tym ciastem popełniłam pierogi ze śliwkami - pycha. Serdecznie polecam!



Składniki:

Ciasto na pierogi:
  • 400 g mąki (2,5 szklanki)
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę, szczyptę soli, roztopione masło i śmietanę umieścić w misie robota planetarnego. Włączyć robot, na końcu wlać cienką strużką ciepłą wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można też oczywiście zagnieść ciasto tradycyjnie na stolnicy. Gotowe ciasto okryć ściereczką lnianą lub miską i pozostawić na około 20 min aby odpoczęło.

Po tym czasie ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować podsypując mąką na swoją ulubioną grubość, wykrajać koła lub pociąć na kwadraty, nakładać farsz i lepić pierogi.

Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną zmniejszyć moc palnika i gotować kilka minut.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. znam ciasto na maślance, ale i tak najczęściej robię pierogi z tradycyjnego ciasta na wodzie. Spróbuję ze śmietaną, może być ciekawe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem jak zrobisz to nie pożałujesz. Ciasto jest niezwykle delikatne i bardzo elastyczne. Można zapakować farszem po same brzegi i nic nie pęka.

      Usuń
  2. Ciekawy sposób na ciasto pierogowe, my zawsze zwykłe robimy ale nie raz w ogóle nie wyjdzie, bo zrobi się twarde jak kamień :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena