sobota, 19 września 2015

Domowe mleko kokosowe i śmietanka kokosowa


Mleczko kokosowe bardzo rzadko gości w mojej kuchni, ale teraz gdy już raz spróbowałam jego domowej wersji, myślę, że będzie na stałym wyposażeniu lodówki. Nie jest tak gęste jak to z puszki, jednak ta wersja, którą zrobiłam jest równie tłuściutka i bez żadnych zagęszczaczy lub innych mało wartościowych dodatków. Mleko stojąc dłużej rozwarstwia się jak to puszkowe - wystarczy wtedy mleko pomieszać lub zebrać powstałą śmietankę kokosową i np. ubić jak zwykłą kremówkę lub użyć do różnych dań. Do codziennego picia wystarczy to mleko rozcieńczyć lub zrobić z większą proporcją wody. Idealne do kawy, do koktajli lub napojów, pieczenia i gotowania - szczerze polecam :) Korzystałam z proporcji podanych przez Olgę Smile, podwójne blendowanie natomiast to pomysł Wegetarianki.


Składniki:

Mleko kokosowe - śmietanka:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 600 ml wody
Wiórki kokosowe zalać 1 szklanką wody, odstawić na około 2 h lub nawet na całą noc. Po tym czasie wiórki umieścić w malakserze lub blenderze, dodać 1/2 szklanki gorącej wody i zblendować. Całość przelać przez gazę i odcisnąć. Wiórki z gazy z powrotem umieścić w malakserze lub blenderze, dolać  kolejne 1/2 szklanki gorącej wody i ponownie zmiksować. Ponownie całość przelać przez gazę do wcześniej odcedzonego mleka i wiórki odcisnąć.

Mleko przelać do szklanej butelki lub słoika. Przechowywać w lodówce. Mamy już tłuściutkie i intensywne mleko - po odstaniu mleko się rozwarstwi, przed użyciem należy mleko porządnie wstrząsnąć aby całość się dobrze wymieszała.

Gdy chcemy śmietankę - z rozwarstwionego mleka delikatnie zdjąć śmietankę z góry i przełożyć do nowego słoiczka, pozostałą wodę wylać.

Mleko kokosowe:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1,2 l wody
Wiórki kokosowe zalać wodą i odstawić na 2h lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość podgrzać tak aby było ciepłe ale nie gorące. Przelać do blendera lub malaksera i dobrze zmiksować. Całość przelać przez gazę, mleko przelać do butelki i przechowywać w lodówce.

* wytłoczyny wiórków już w zasadzie spełniły swoją rolę lecz można je jeszcze użyć - wprawdzie nie są już takie aromatyczne ale mogą stać się świetnym dodatkiem do muesli, kruszonek czy nawet do ciast. Tylko nie należy ich już dłużej przechowywać.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. jakie to proste! a i tańsze, niż mleko w puszce ze sklepu. Próbowałaś może ubijać taką śmietankę - jest równie puszysta, co zwykła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwsze co to spróbowałam ubić troszkę śmietanki - ubija się ale nie jest tak puszysta jak kremówka i tak długo nie wytrzymuje jak kremówka ubita. I Julianno teraz mi nie straszne Twoje kokosowe naleśniki :D

      Usuń
  2. Takie do owsianki czy innych płatków jest przepyszne :D To nasza ulubiona propozycja podania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kokosowy smak, cudowny pomysł :)


    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena