wtorek, 15 września 2015

Dżem ananasowy (z cukrem żelującym)


Niezwykle smakowity dżem, z kawałkami słonecznego ananasa. Zrobiłam dżem szybki, z cukrem żelującym, który później nadaje galaretkową konsystencję, jaką lubimy. Mój ananas po obraniu ważył zaledwie 400 g, więc mamy dżem na bieżące zużycie. Warto zrobić, jeśli ananasy są w dość dobrej cenie :)

Składniki:

  • 1 kg obranego i pokrojonego już ananasa
  • 1 opakowanie cukru żelującego (u mnie 1:1)

Przygotowanie:

Dżem z kawałkami owoców:

Obranego, pokrojonego ananasa przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować dżem. Zasypać cukrem żelującym, dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie całość doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 4 minuty od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie - dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Dżem gładki:

Obranego, pokrojonego ananasa przełożyć do garnka i zblendować na gładko. Wsypać cukier żelujący, wymieszać. Całość wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty na małym ogniu od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie - dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Wyparzanie słoików i nakrętek:

Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. Tyle smaków, tyle dżemów - te wszystkie słoiczki pewnie pięknie prezentują się na półce w piwnicy. Jeślibym dorwała ananasa za grosze, nie wahałabym się ani chwili;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój kosztował w kauflandzie 1,99 zł/szt. Jakaż ja gapa byłam, że tylko jednego kupiłam ..... a przerobiłam na dżem bo już swoje odstał i już trzeba było go jakoś zużyć

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dżemy byłyby u nas mile widziane :) Trzeba mieć szczęście, żeby trafić na ananasa za niewielkie pieniądze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena