piątek, 2 października 2015

Dżem i mus brzoskwiniowo-dyniowy


Przerobiłam już ostatnią partię brzoskwiń z ogrodowego drzewa i moja spiżarnia znów powiększyła się o kilka malutkich słoiczków dżemu i musu brzoskwiniowo-dyniowego. Dżem i mus iście jesienny, o pięknym aromacie i wyjątkowym smaku. Sama dynia jak dla mnie jest mdła, ale jest świetnym dodatkiem do owocowych przetworów, a wzbogacona przyprawami to już w ogóle bajka. Swoje przetwory przygotowałam już na bazie gotowego puree z dyni, ponieważ wszystko co robię, zawsze odmierzam z aptekarską skrupulatnością i w tym momencie wiedziałam ile puree dać, aby zachować swoje proporcje. Poza tym było znacznie szybciej z gotowym puree :) Lecz nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć od razu dyni świeżej. Reguła jest taka, że z x kg dyni wychodzi około 1/2 x kg gotowego puree. Zachęcam wszystkich do eksperymentowania z przetworami i szukania nietuzinkowych połączeń. Inspiracją był dżem dyniowo-pomarańczowy ze strony Moje Wypieki, gdzie tylko czekam na świeże pomarańcze i także pojawi się u mnie - zapasy puree z dyni czekają :) Polecam!





Składniki:

Dżem brzoskwiniowo-dyniowy z cukrem żelującym:
  • 1 kg brzoskwiń
  • 500 g gotowego puree z dyni ( 1kg świeżej dyni)
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 op cukru żelującego (np. 1:1)
Jeśli używamy puree z dyni pomijamy ten etap, a jak mamy świeżą dynię to należy dynię przekroić na pół, łyżką wybrać pestki, pokroić na mniejsze części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Naczynie przykryć pokrywką. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 1 godzinę do miękkości. Gdy dynia ostygnie z każdej cząstki zdjąć skórkę (z dyni Hokkaido nie trzeba skórki zdejmować)  a miąższ (ma być go 500 g) wrzucić do garnka z grubym dnem, w którym będziemy gotowali dżem.

Brzoskwinie umyć, przepołowić, obrać ze skórki, pozbawić pestki i włożyć do garnka z dynią, całość zblendować. Zasypać cukrem żelującym, dodać przyprawy i wymieszać. Wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty na małym ogniu od momentu zagotowania. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie - dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Mus brzoskwiniowo-dyniowy lub dżem tradycyjny:
  • 1 kg brzoskwiń
  • 500 g gotowego puree z dyni ( 1kg świeżej dyni)
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 300 - 400 g cukru
1. Z gotowym puree z dyni:

Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, pozbyć się pestki i włożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem (najpierw dać 300 g), dołożyć przyprawy i pozostawić aż owoce puszczą sok. Po tym czasie garnek wstawić na palnik, gotować aż brzoskwinie się rozpadną (szybko, około 15 minut). Po tym czasie dodać gotowe puree z dyni, dosypać ewentualnie jeszcze cukru i pogotować aż do uzyskania konsystencji musu, jeśli chcemy dżem - należy odparowywać dalej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, na końcu dodać wyciśnięty sok z cytryny. Gorący mus lub dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i zapasteryzować w wodzie lub w piekarniku. Można też odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie. Ja zawsze wybieram pasteryzację.

2. Świeża dynia:

Świeżą dynię przekroić, łyżką wybrać pestki, pokroić na mniejsze części, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i pozostawić na około 2 h aż dynia puści sporo soku. Po tym czasie garnek wstawić na palnik, na małej mocy palnika gotować dynię aż zacznie się rozpadać (około 2 h), następnie dodać brzoskwinie (obrane, bez pestki, pokrojone na mniejsze kawałki), przyprawy i gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji musu. Dodać ewentualnie więcej cukru, do smaku. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny. Jeśli chcemy dżem - należy odparowywać tak długo aż dżem nabierze ulubionej, gęstej konsystencji. Gorący mus lub dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i zapasteryzować w wodzie lub w piekarniku. Można też odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie. Ja zawsze wybieram pasteryzację.


Wyparzanie słoików i nakrętek:

Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. kiedyś próbowałam zawekować samo pure z dyni (bez cukru), po kilku tygodniach próbowało już niestety uciec ze słoików. Ale jako dodatek do dżemów i przecierów jest świetne, bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już właśnie dopisałam do posta o puree- najlepszym sposobem na pasteryzację puree z dyni, które nie zawiera nic tylko dynię jest tyndylizacja - trzykrotna pasteryzacja w odstępach 24 h. Pierwszym razem zabijane są głównie formy wegetatywne (przetrwalniki zostają), za drugim razem zabijane sa formy wegetatywne wytworzone z przetrwalnych a trzecia pasteryzacja dobija bakterie na amen i na zapas. Ja mam swoje puree zapasteryzowane już rok, nic się nie dzieje, a część zamrożoną.

      Usuń
    2. Tyndalizacja miało być :)

      Usuń
    3. Tak, znamy to :P Nasze puree też uciekało już ze słoików :P
      Teraz wolimy zamrażać :)

      Usuń
  2. Jeszcze takiego połączenia nie próbowałyśmy ale to przecież musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena