sobota, 5 września 2015

Pierogi ze śliwkami


Fantastyczne pierogi ze śliwkami na znakomitym cieście pierogowym z kwaśną śmietaną znalezionym na blogu Bistro mama. Mam już swoje ulubione ciasto pierogowe, lecz to jest równie pyszne, elastyczne i mięciutkie. Tak pyszne, że ostatnie pierogi specjalnie wałkowałam grubiej. Pierożki podałam z bułką orzechowo-cynamonową, a autorka przepisu proponuje podać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. Można również podać z jogurtem naturalnym i zwykłym cukrem - jak lubicie. Z przepisu wyszło mi ponad 40 pierogów. Bardzo polecam!





Składniki:

Ciasto na pierogi:
  • 400 g mąki (2,5 szklanki)
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok. 0,5 kg śliwek

Do podania:

Przygotowanie:

Mąkę, szczyptę soli, roztopione masło i śmietanę umieścić w misie robota planetarnego. Włączyć robot, na końcu wlać cienką strużką ciepłą wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można też oczywiście zagnieść ciasto tradycyjnie na stolnicy. Gotowe ciasto okryć ściereczką lnianą lub miską i pozostawić na około 20 min aby odpoczęło.

W tym czasie umyć śliwki, przepołowić i wydrylować. Duże połówki śliwek można przeciąć jeszcze na pół.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować podsypując mąką na ulubioną grubość. Wykrawać kółka foremką lub szklanką, na każde kółko nałożyć śliwkę i zlepić brzegi pieroga. Odkładać na oprószoną mąką tacę.

W szerokim garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucać na wrzątek, gdy wypłyną zmniejszyć moc palnika i gotować kilka minut.

Gotowe pierogi wykładać na talerz, podawać wg upodobań.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. rozkoszne pierogi! u nas królowały w tym roku pierogi z truskawkami i gdyby nie koniec sezonu na nie, wciąż chyba lepiłabym:) ze śliwkami pierogów jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie pyszne są z wiśniami lub morelami, mmmm :)

      Usuń
  2. Kochamy pierogi i kochamy śliwki ale jeszcze nigdy tych dwóch rzeczy nie łączyłyśmy :P Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena