piątek, 11 września 2015

Galette z gruszką i serem z niebieską pleśnią


Podobno gruszki i ser z niebieską pleśnią to idealne połączenie. Też się chciałam o tym przekonać. Więc aby wiedzieć czy to taki zgrany duet zaczęłam od podstaw: tylko gruszka i ser, bez udziwnień i dodatków. I tak powstało galette na cieście kruchym Magdy Gessler. Zastanawiałam się czy aby na pewno dodać ten przepis, ponieważ ser na wierzchu troszeczkę się przyrumienił. Już spieszę z odpowiedzią dlaczego - przygotowując galette od razu pokruszyłam ser przed pieczeniem, a Wam polecam serem posypać około 20 min przed końcem pieczenia, tak aby ser się rozpuścił ale nie zarumienił. Z pewnością to połączenie jest do powtórki a i zdjęcia pewnie lepsze wyjdą :)

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
  • 2 duże gruszki 
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • jajko lub mleko do posmarowania brzegów

Przygotowanie:

Mąkę, sól i masło umieścić w malakserze. Posiekać szybko ciasto, na końcu dodając stopniowo wodę. Można zagnieść w tradycyjny sposób na stolnicy. Kulę ciasta owinąć w folię i schować na około 60 min do lodówki.

Przed robieniem tarty gruszki umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Ser pokruszyć. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na kształt dużego koła. Układać plasterki gruszki zaczynając od zewnętrznej krawędzi koła zachowując 3 cm odstępu od brzegu, układać plasterki owoców tak aby na siebie zachodziły. Brzegi tarty zawinąć na wierzch, lekko skleić. Tartę przenieść na blachę do pieczenia, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 45-50 min do zrumienienia brzegów. Około 20 min przed końcem pieczenia blaszkę na chwilę wysunąć lub wyjąć i całość posypać pokruszonym serem z niebieską pleśnią. Dopiekać aż ser się rozpuści a brzegi tarty będą wypieczone.

Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło :)

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. moje smaki! ser i gruszki doskonale się komponują ze sobą. Galette dla mnie ma dodatkowy plus za sposób formowania - bez zbędnych naczyń i form, wystarczy sama blacha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zero problemów a smak - pycha :)

      Usuń
  2. No popatrz nigdy takiego połączenia nie miałyśmy okazji spróbować :) Ciekawe i kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie jadłam nigdy wcześniej, warto próbować

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena