poniedziałek, 21 września 2015

Kurczak pieczony z glazurą po hawajsku


Lubię piec kurczaki w całości na obiad, wtedy tak pokaźnie prezentują się na stole i każdy ma okazję zjeść taką część kurczaka, którą lubi. Tym razem był kurczak po hawajsku, marynowany w ananasowym soku i pieczony z ananasową glazurą. Obawiałam się, że kurczak wyjdzie za słodki - jednak nic bardziej mylnego, mięso było soczyste a skórka pięknie skarmelizowana - gdzieniegdzie aż za bardzo :) Przepis pochodzi z książeczki Pani Domu poleca: grill, domowe specjały. Dodałam tylko nieco więcej ostrości do marynaty. Kurczaka podałam z ryżem na sypko i pyszną sałatą z ananasowym dressingiem. W ten sposób można upiec nie tylko kurczaka w całości, ale także skrzydełka, pałki czy piersi. Zamiast dżemu ananasowego można zblendować plastry ananasa i dolać odrobinkę miodu. Szczerze polecam!

Składniki:

  • kurczak (w całości, skrzydełka, pałki lub piersi)
  • 1 łyżka masła do sosu
Marynata na 1 kg mięsa:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki soku ananasowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • tymianek świeży lub suszony (ok. 0,5 łyżeczki)
Glazura:
  • 1/2 szklanki dżemu ananasowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki soku ananasowego
  • łyżeczka ostrej musztardy

Przygotowanie:

Mięso kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Mięso włożyć do pojemnika z przykrywką. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą i zalać nią kurczaka. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie wszystkie składniki glazury umieścić w miseczce i wymieszać. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą. Kurczaka ułożyć piersią do dołu. Górę kurczaka posmarować częścią glazury, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 1 godz i 15 min pod pokrywą, następnie pokrywę zdjąć i piekarnik ustawić na funkcję grzałki górnej. Gdy kurczak się zarumieni obrócić go piersią do góry (kładę na wcześniej zdjętą pokrywę a marynatę zlewam do rondelka), posmarować dokładnie kurczaka resztą glazury i zapiekać aż do zrumienienia skórki, około 15 min.

Marynatę z pieczenia kurczaka przelać przez sitko do rondelka i odparować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Gdy kurczak będzie upieczony zlać jeszcze resztę wypieczonej glazury po pieczeniu kurczaka. Na końcu dołożyć łyżkę masła i zagotować. Można też sos zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej z wodą. W razie potrzeby sos doprawić solą i pieprzem.

Kurczaka podałam z ryżem na sypko i sałatą z dressingiem ananasowym.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Ciekawe czy taki słodki dodatek by nam smakował w mięsie :) Wiemy, że naszemu tacie na pewno nie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dżem ananasowy zapieka się i karmelizuje niczym miód i nie jest nachalny. Ale to już kwestia gustu, bo jak ktoś nie lubi mięs na słodko to wątpliwa sprawa, że posmakuje.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena