wtorek, 1 września 2015

Kurczak w miodowej marynacie (z cynamonem) i karmelizowaną marchewką


Z coraz to większą ciekawością zawsze zaglądam do ofert reklamowych Biedronki. Na tyłach gazetki można znaleźć fajne przepisy, jak na przykład ten - kurczak w miodowej marynacie z dodatkiem cynamonu. Widziałam i słyszałam, że cynamon świetnie pasuje jako przyprawa również do mięs lecz nigdy nie próbowałam. A tu proszę, jaka fajna kompozycja. W przepisie była propozycja ciecierzycy jako dodatku. Lecz wiedząc, że ani mąż ani córka sałatki z ciecierzycy nie tkną, zrobiłam karmelizowaną marchewkę na tej samej marynacie w której kurczak był pieczony. Polecam bardzo!



Składniki:

Marynata (ponad 2 kg mięsa):
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżek sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 4 łyżki oleju
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • 2 łyżki świeżo utartego imbiru (dałam łyżeczkę suszonego)
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
Dodatkowo:
  • kurczak świeży (w całości, pałki lub skrzydełka) - miałam ponad 2 kg
  • marchew - ilość dowolna (u mnie 1 kg)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i wymieszać. Kurczaka umyć, usunąć ewentualne zanieczyszczenia, włożyć do miski lub naczynia z pokrywką i zalać marynatą, tak aby kurczak był dobrze nią pokryty. Mięso umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc. W międzyczasie kurczaka w marynacie można obrócić.

Zamarynowanego kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą, piersią do dołu i nakryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec 1,5 h.

W międzyczasie obrać marchewkę, pokroić ją w większe słupki (u mnie marchew przekrojona na cztery części, lub te mniejsze na dwie). Marchewkę wrzucić na wrzątek z odrobiną soli i cukru, podgotować około 15 min, odcedzić i odłożyć.

Po 1,5 h pieczenia kurczaka zdjąć pokrywę i piec kolejne 15 min do zrumienienia skórki. Po 15 minutach kurczaka przełożyć na pokrywę, którą zdjęliśmy wcześniej piersią do góry i zapiekać kolejne 10-15 minut do zrumieniania skórki. Naczynie z powstałym sosem odłożyć na bok.

W międzyczasie chochelką wlać na patelnię powstały sos z pieczenia kurczaka (niecała szklanka), dołożyć podgotowaną wcześniej marchewkę i na dużej mocy palnika podgrzewać całość aż sos odparuje a marchewka ładnie się skarmelizuje.

Resztę sosu z naczynia przelać przez sitko do rondelka i sos odparować do pożądanej konsystencji, można też zagęścić odrobiną mąki z wodą.

Kurczaka, sos i marchewkę podałam z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. ładni przyrumieniony, i zdaje się, że czuję ten aromat aż u siebie w domu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę mu się skórka rozdarła jak go obracałam, ale ostatnio tak właśnie piekę kurczaki w całości - najpierw w naczyniu z pokrywą aby piekł się w marynacie i nie wysuszał, był wilgotny a dopiero poźniej opiekam tylko do zrumienienia skórki. a pachniał pięknie

      Usuń
  2. Kurczak i cynamon to jest tak ciekawe i kuszące połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzadko, bo rzadko ale jemy, jednak nigdy takiego kupnego :) Szczególnie jak odwiedzamy rodziców to nie ma opcji, żeby pogardzić mięskiem zrobionym przez mamę :P

      Usuń
    2. mamine zawsze najlepsze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena