piątek, 25 września 2015

Muesli dr Birchera


Muesli dr Birchera to chyba najsłynniejsze i najzdrowsze muesli o jakim mi wiadomo. Pojawiło się na wielu blogach i stronach, pierwszy raz zobaczyłam je na stronie Moje Wypieki. Jest to nic innego jak płatki owsiane zalane mlekiem i sokiem (lub samym sokiem) pozostawione na noc, a dnia kolejnego wymieszane z tartym jabłkiem, owocami suszonymi i świeżymi, jogurtem naturalnym oraz orzechami. Kombinacji może być naprawdę wiele - dziś u mnie suszona żurawina i migdały. A jaki Wy macie pomysł na swoje muesli?



Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 ml mleka (krowiego, migdałowego, sojowego lub można zastąpić sokiem)
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1 małe jabłko starte lub pół dużego
  • 30 g suszonej żurawiny 
  • troszkę soku z cytryny lub limonki
  • 30 g orzechów (u mnie migdały)
  • owoce (świeże lub pieczone)
  • 30 g miodu lub syropu klonowego, z agawy do smaku (można całkiem pominąć)

Przygotowanie:

Wieczorem płatki zalać zimnym mlekiem i sokiem, wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Rano płatki wymieszać z tartym jabłkiem, jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny lub limonki, suszonymi owocami i orzechami, w razie potrzeby dosłodzić muesli do smaku. Nałożyć do miseczek i dołożyć świeże owoce, posypać orzechami, migdałami lub wg uznania.


  • zamiast mleka można zalać płatki tylko sokiem
  • sok jabłkowy można zastąpić pomarańczowym i do gotowego muesli dodać cząstki pomarańczy
  • zamiast jabłka można dodać startą gruszkę, lub i jabłko i gruszkę
  • każde świeże owoce się nadają - wg uznania
  • do smaku można dodać przyprawy: kardamon, cynamon
Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. My robimy musli na miliony sposobów i każdy jest tak dobry, że rzadko kiedy któryś powtarzamy :D Musli zalane sokiem pomarańczowym albo jabłkowym albo marchewkowym jest po prostu genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. a wiesz, że nie jadłam jeszcze takich:) zawsze zalewam płatki tuż przed jedzeniem, odstawiam na 10 minut, dodaję bakalie czy owoce, jogurt i zjadam.
    Co daje zalanie płatków na noc? bardzie miękkie są?
    oczywiście spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalane zimnym mlekiem lub sokiem nie poddawane są obróbce cieplnej, którą wrząca woda by w pewnym stopniu zapewniła, więc nie tracą nic ze swoich właściwości oraz ich indeks glikemiczny nie wzrasta. Nie ma to natomiast żadnego znaczenia dla miękkości. Gdy zalejesz wieczorem wtedy już rano o tym nie musisz myśleć i zawsze pod ręką są takie płatki.

      Usuń
    2. oo, dobrze wiedzieć:) akurat się skończyły mi płatki, może jeszcze dziś kupię i spróbuję zalać na noc

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena