wtorek, 8 września 2015

Skrzydełka pieczone na ziemniakach


Skrzydełka pieczone to ukłon w stronę mojej córki, która je uwielbia. Dodatkowo aby każdy był zadowolony co do ilości posiłku, czytaj: mąż, skrzydełka upiekłam na ziemniakach. Mięso marynowało się inaczej niż zwykle, albowiem z przepisu znalezionym na stronie cookillu, w soku jabłkowym, occie i aromatycznych przyprawach. Skrzydełka wyszły bardzo soczyste i aromatyczne. A zamiast nich można w tej marynacie upiec nóżki albo całego kurczaka. Paluszki lizać :)


Składniki:

  • 1 kg skrzydełek 
  • ziemniaki (ilość dowolna) 
  • sól 
  • tymianek suszony
Marynata:
  • pół szklanki soku jabłkowego 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • 1 łyżka oleju (oryginalnie sezamowego) 
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilii (dałam 1 łyżkę + 1 łyżkę ketchupu) 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka papryki mielonej 
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować marynatę - wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i wymieszać dokładnie.

Skrzydełka umyć, oczyścić, można odciąć lotki (ja nie odcinam) i umieścić w naczyniu lub pojemniku. Gotową marynatą zalać skrzydełka, wymieszać. Skrzydełka przykryć pokrywką lub zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarować oliwą lub nakryć folią teflonową do pieczenia/papierem do pieczenia. Ułożyć na blaszce ziemniaki, oprószyć solą i tymiankiem. Na ziemniakach ułożyć skrzydełka i wylać równomiernie na ziemniaki marynatę.

Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 0C i całość piec około 50-60 min aż do zrumienienia.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Akurat skrzydełka z całego kurczaka zawsze lubiłyśmy najmniej ale te ziemniaczki wyglądają BOSKO! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tam wszystko zjem co kurczakiem się zowie, a ziemniaczki to koniecznie :D

      Usuń
  2. A ja bardzo lubię skrzydełka, pieczone ziemniaki też są pyszne :)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrzydełek chyba trzeba troszkę zjeść, żeby się najeść. Moja córcia uwielbia a my też :)

      Usuń
  3. pysznie rumiane te skrzydełka, marynata wydaje się ciekawa, wypróbuję przy najbliższym pieczeniu kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w domu, żebyśmy zjedli skrzydełka to muszą być mocno zrumienione. Nie lubimy takiej "gumowej" skórki.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena